Word abonnee

Column

Column Frits: De indirecte penalty

door: Frits Barend
15 februari 2016

Jordi Cruijff verwoordde in de laatste Helden het verschil tussen zijn vader en hem zelf: mijn vader is een legende, ik ben een gewone sterveling.  En zo is het ook met doelpunten: bijna alle doelpunten zijn stervelingen, de vierde goal die ex-Ajacied Luis Suarez gisteravond in Nou Camp maakte tegen Celta de Vigo, is een legende.

Maar de eer van de legende gaat naar Lionel Messi, want hij nam de penalty in tweeën waaruit zijn maatje Suarez mocht scoren. Die goal vergeten we nooit meer en niet omdat hij zo mooi was. Wat deed de beste speler van de wereld? Hij nam een korte aanloop en passte tot verrassing van keeper Sergio Alvarez van Celta naar rechts waarna Suarez de bal in de korte hoek schoot.  

Verslaggevers John van Vliet en analist Aad de Mos zagen de 'penalty-in tweeën' in hun live verslag op Ziggo Sport meteen als een ode aan Johan Cruijff, de uitvinder van deze bijzondere penalty. Ik moest ook meteen terugdenken aan december 1982 toen Ajax tegen Helmond Sport speelde en Johan Cruijff bij de stand 1-0 tot iedere verrassing de toegekende penalty nam. Want Cruijff kon veel, maar was geen penaltyspecialist.  

Het idee maakt Coppens, Cruijff en Messi legendarisch, dat ze een penalty bij zeer hoge uitzondering niet meteen op doel schoten

Ook de Spaanse kranten linkten vanochtend de historische 82ste minuut in Nou Camp aan Johan Cruijff, getuige de alles zeggende koppen 'MESSYFF' in La Vanguardia en 'Homenaje a Cruyff' in El Pais. (Cruijff  heet in Spanje Cruyff, zeg maar naar de Cruyff-Foundation).  

Al snel ging het gisteravond op Twitter over de verschillen tussen de Messi- en Cruijff-penalty. Cruijff nam de penalty, plaatste de bal naar links, naar toenmalig Ajax-idool Jesper Olsen en kreeg de bal weer terug. Cruijff maakte dus een penalty in drieën, die van Messi (en Suarez) was een penalty in tweeën en naar rechts. Aad de Mos merkte met gevoel voor historie nog op dat Cruijff in 1982 de bal naar de lijn 9-kant plaatste. Ajax speelde toen nog in De Meer.

Maar was Cruijff de eerste, zoals alle Spaanse kranten en ook wij in Nederland dachten? Nee, de eerste was de legendarische Rode Duivel Rik Coppens, die al in 1957 in Brussel in een interland tegen IJsland de 'indirecte' penalty introduceerde. En ook hij kreeg de bal ook weer terug. Coppens kwam spontaan op het idee toen hij zijn penalty 'en trois temps' nam. Het idee maakt Coppens, Cruijff en Messi legendarisch, dat ze een penalty bij zeer hoge uitzondering niet meteen op doel schoten. Nu is het wachten op de eerste mislukking, net zoals bij de Panenka. 

Delen: