Word abonnee

Column

Column Frits: Domme mannen?

door: Frits Barend
21 maart 2016

Gelukkig hebben we de handbal-, volleybal- en waterpolovrouwen naast de al jaren heersende hockeyvrouwen. En Dafne Schippers, Sifan Hassan, Marianne Vos (als ze fit is) en Ranomi Kromwidjojo naast natuurlijk Max en Sven, de enige mannen die zich momenteel mogen meten met de Nederlandse topvrouwen. De Nederlandse vrouwenvertegenwoordiging in de internationale topsport is omgekeerd evenredig met de vertegenwoordiging in de top van het nationale bedrijfsleven. Hoe dat komt? Heel simpel, omdat mannen benoemen, omdat mannen Nederland nog altijd regeren.

Domme mannen, in de betekenis die assistent-bondscoach Marco van Basten afgelopen vrijdag tijdens een persconferentie van het Nederlandse elftal er in een vlaag van opgekropte woede uit flapte? Marco repte over domme mannen, om aan te geven dat er ook niet-domme mannen zijn. Maar wie is nu de domme man?

Ik vrees alle mannen die zondag vol verwachting naar PSV-Ajax keken. Tegelijk met de zogenaamde topper in Nederland speelden de handbalvrouwen tegen Tunesië, zeg maar het Albanië of IJsland van het internationale voetbal. Ik was ook zo dom naar PSV-Ajax te kijken. Die wedstrijd was na twee minuten niet alleen gespeeld, hij was ook niet aan om te zien. Het zou de slag op het middenveld worden, maar dan wel een slag tussen middenvelders die geen idee hadden wat ze met een bal moesten doen als ze hem per ongeluk van de tegenstander kregen aangespeeld.

Het is aan Marco van Basten en zijn chef Danny Blind om van deze simpele (nee, niet domme!) spelers een niet-dom Nederlands elftal te formeren dat vrijdag overeind blijft tegen Frankrijk. Meer eisen zou wel heel dom zijn. 

Delen: