Word abonnee

Column

Column Frits: Hakim Ziyech

door: Frits Barend
4 april 2016

Johan telt vijf letters, net als Hakim. Cruijff telt zes letters, net als Ziyech en Cruyff, zoals Johan buiten de grens heet. Dat zijn samen elf letters. Ajax liet het indrukwekkende eerbetoon aan Cruijff in de ArenA optimaal slagen door met 3-0 te winnen. Aan de hand van Ziyech scoorde ook FC Twente drie keer. Gevoegd bij het aantal letters komen we op 14.

Het kan dus geen toeval zijn dat Hakim Ziyech als individuele speler dit weekeinde op het veld het grootste eerbetoon bracht aan Neerlands grootste. Ziyech versnelde&hield in, kapte&draaide, dolde&schoot tegen het arme Willem II als Cruijff in zijn beste dagen. Ziyech deed het allen gespiegeld aan Cruijff. Cruijff kwam bij voorkeur van links om naar binnen te zwenken en dan met zijn rechter het subtiele voetenwerk af te maken.

Ziyech startte al zijn geniale acties zaterdag van de rechterkant om met zijn ijzersterke linkerbeen het voorbereidende werk te voltooien. In de 35ste minuut krulde hij de bal met links op de lat. Na rust toverde hij een vrije trap vanaf de rechterzijlijn met zijn linker in de korte hoek.

De derde goal was een goal die mathematisch niet zou kunnen, behalve als Ziyech achter de bal gaat staan. Hij moest een vrije trap nemen links van het strafschopgebied, normaal het werk voor een rechtsbenige om met de binnenkant de verre hoek te zoeken. Ziyech eiste de bal op. Zou hij het met rechts doen? Nee, hij deed het met links. Met de buitenkant links dan? Nee, hij draaide met de binnenkant van zijn linker de bal naar de verre hoek en gebruikte als een ouderwetse driebander lat en paal om een onmogelijk geachte carambole te maken.

Ziyech speelde zaterdag met de bal zoals Cruijff dat ooit ook deed

Ziyech speelde zaterdag met de bal alsof zijn voeten handen waren, zoals Cruijff ooit speelde met de bal. Hij danste om zijn tegenstanders zoals we dat in Nederland bijna niet meer zien. Jammer dat Cruijff in zijn wekelijkse column in de Telegraaf geen commentaar meer kan leveren. Ik had graag willen lezen wat Cruijff van deze in Dronten geboren en opgegroeide Marokkaanse internationaal vindt.

Denk zomaar dat hij zou hebben geschreven dat hij zijn keus voor Marokko kon begrijpen, maar dat de ex-international van Jong Oranje het toch niet had moeten doen. Of dat Ziyech het nu wekelijks moet tonen, dat hij geen eendagsvlieg moet worden. Of zou hij alleen maar hebben genoten, van de beste van de eredivisie. In elk geval zou hij niet hebben geschreven dat hij niet meeverdedigt, om iets gangbaars op te merken. 

Delen: