Word abonnee

Column

Column Frits: ‘Ik gun Steven het roze’

door: Frits Barend
24 mei 2016

Toen Lionel Messi en Luis Suarez zondagavond rond middernacht met hun kinderen op de nek de Spaanse Copa del Rey in ontvangst namen, moest ik ineens denken aan Steven Kruijswijk.

Waarom? Ruim een jaar geleden waren we voor Helden bij Robert Gesink en zijn vrouw Daisy. Robert is niet zo van de interviews, bovendien kwamen we eigenlijk heel ongelegen. Hij was weer geblesseerd en reed nog geen koersen, dus waarom kwamen we nu al langs? Desondanks stond er in zijn huis in Girona een uitgebreide Spaanse lunch klaar toen we na een lange reis rond de middag aankwamen. Langzaam ontdooiden Gesink en zijn vrouw, wat leidde tot een openhartig interview en prachtige foto’s met hun twee kinderen.

Zullen we vanavond toch nog iets gaan eten, stelden we aan het einde van de dag voor? We kunnen eigenlijk niet, zeiden Robert en Daisy, tenzij onze buren willen oppassen. Samen gingen we naar de buren, u raadt het al, Steven Kruijswijk en zijn vriendin. Of ze wilden oppassen? De vraag stellen was hem beantwoorden. Een uur later zaten we aan tafel, tot vrij laat, onder het genot van een glaasje wijn. En ook het oppassen was goed gegaan; de kinderen hadden lekker doorgeslapen.

'Net als Rafael van der Vaart en Johan Cruijff, trok ook Steven zich meteen na de geboorte van zijn zoon maanden terug op trainingskamp op Tenerife of zat hij in koersen als voorbereiding op de Giro'

We zijn ruim een jaar verder, Steven Kruijswijk en zijn vriendin kregen begin februari een zoon, Perre. Maar Steven heeft zijn zoon nog nauwelijks gezien. Zoals Rafael van der Vaart een dag na de geboorte van zijn zoon Damian zes weken op stap ging met het Nederlands elftal, zoals Johan Cruijff na de geboorte van zijn zoon Jordi begin februari 1974 in de zomer bijna twee maanden onderweg was met Oranje, zo trok Steven zich meteen na de geboorte van zijn zoon maanden terug op trainingskamp op Tenerife of zat hij in koersen als voorbereiding op de Giro.

Hij heeft zijn zoon nog nauwelijks vastgehouden, alles moest wijken voor de kleur roze. Het ziet ernaar uit dat Kruijswijk zondag wordt gehuldigd als eerste Nederlandse winnaar van de Giro. Ik hoop en gun hem dat hij op het podium naast de trofee zijn grootste trofee van dit jaar, zijn zoon Perre op de schouders neemt, als de kleine Messi en mini Suarez zondagavond, maar dan gehuld in een roze rompertje. En nog bedankt voor het oppassen. 

Delen: