Word abonnee

Column

Column Frits: ‘Johan, mag ik een stukje haar?’

door: Frits Barend
28 maart 2016

Het Nederlands elftal mag blij zijn dat de wekelijkse column van Johan Cruijff in de Telegraaf vandaag niet verschijnt. Het is immers tweede paasdag en dan verschijnen er geen kranten. Ik sluit niet uit dat Johan stiekem heeft gekeken.

Ik sluit wel uit dat zijn ghostwriter Jaap de Groot hem zaterdagmorgen heeft gesproken, hoewel niets zeker is. Jaap sprak Johan elke zondagavond over het vaderlandse voetbal en meer, dus zou hij moeiteloos kunnen schrijven wat Johan zou hebben gevonden van die wedstrijd en van het enige hoogtepunt, de ceremonie in de veertiende minuut.

Ik heb de interland vrijdag tegen Frankrijk ook niet gezien. Niet uit protest of om Johan, maar omdat we voor een prachtig, traditioneel Afghaans huwelijksfeest waren uitgenodigd en dat niet wilden afzeggen. Vreugde, heb ik geleerd van mijn moeder, gaat voor verdriet. Johan kende die opvatting. Je kunt ook over een wedstrijd schrijven en praten als je hem niet hebt gezien. Weet ik uit ervaring. En niemand merkt het.

'Het antwoord was typisch Cruijff: Heeft u een schaar bij u?'

In de ArenA bij het condoleanceregister heerste zondagmorgen een serene stilte. Niemand had het over Oranje. Opa’s met hun kleinkinderen, vaders en moeders, ze waren uit heel Nederland gekomen. Er werd spontaan gehuild, oprecht gehuild. Een jongen van pakweg 25 jaar was uit Maastricht gekomen en wilde na de ArenA nog naar de geboortestraat in Betondorp. Een mevrouw vertelde dat ze Johan 46 jaar geleden was tegengekomen en had gevraagd: mag ik een stukje van je haar? Het antwoord was zo Cruijffiaans als het maar zijn kan: hebt u een schaar bij u? Die had ze en het plukje heeft ze nog. Wat ze er mee zou doen?

Ik moest op de foto met een reus van een gozer. Weet u dat ik in het Olympisch Stadion een ei naar uw hoofd heb gegooid, zei hij. Ik wist wel van het ei, maar de werper kende ik niet. Was jij die klootzak? Ja en ik wil de stomerijkosten alsnog vergoeden. Hij bood excuus aan. Het lijkt wel of Johan bewust de paasdagen heeft uitgekozen om Nederland en Spanje in staat te stellen rustig om hem te rouwen en met elkaar in het reine te komen. 

Delen: