Word abonnee

Column

Column Frits: Kleintjes in Europa

door: Frits Barend
30 november 2015

FC Twente is al eens eerder gedegradeerd. Ook toen, in 1983, werd degradatie niet voor mogelijk gehouden, maar het gebeurde wel. Dit seizoen kan het zomaar weer gebeuren dat FC Twente op de eerste divisie afstevent om dan, 33 jaar later, weer opnieuw te beginnen. Misschien iets voor Joop Munsterman?

Hakim Ziyech is anderhalf jaar geleden genaaid door de directie van FC Twente toen hij na mooie beloftes niet voor Feyenoord maar voor FC Twente koos. De jeugdige Marokkaanse neo-international draagt al een jaar lang een dolend elftal. Mag hij een keer zeggen dat hij het niet meer kan opbrengen, dat hij uitziet naar een transfer?

'Gent werd kampioen dankzij die bij ons volslagen onbekende als anti-coach ogende Vanhaezebrouck'

Het FC Twente van België heet AA Gent. Vorig jaar werd Gent geheel onverwacht kampioen van België voor de traditionele top drie Anderlecht, Club Brugge en Standard Luik, zoals FC Twente in 2010 verrassend Ajax, PSV en Feyenoord voorbleef. Ook dit seizoen staat Gent weer bovenaan, mede dankzij zo'n typisch Belgische trainer waar de gemiddelde Nederlandse club zijn neus voor ophaalt, al was het alleen maar om die fantastische Vlaamse naam, Hein Vanhaezebrouck.

Het kleine AA Gent heeft in de Champions League net als het 'grote' PSV zelfs kans op de volgende ronde. Om meer dan een reden zal AA Gent nooit FC Twente worden. Twente werd kampioen ondanks een coach, Steve McLaren, die coach speelde. Het dit jaar dolende Newcastle United van onze Georginio Wijnaldum, Daryl Janmaat, Vurnon Anita, Siem de Jong en Tim Krul betreurt de dag dat McClaren werd aangesteld. Gent werd kampioen dankzij die bij ons volslagen onbekende als anti-coach ogende Vanhaezebrouck. En hij zit er nog, dit weekeinde won zijn Gent met 0-1 bij de club die Gent had willen zijn, Racing Genk.

Gent bewijst dit jaar dat kleintjes in Europa wel degelijk kunnen verrassen

Als je binnenkort naar Parijs rijdt, kijk dan bij Gent even naar links, naar de zogenaamde Ghelamco Arena. Dat futuristisch ogende stadion is sinds 2013 de opvolger van het oude, zeer traditionele Jules Ottenstadion waar Ajax haar korte Europese overheersing in de jaren negentig startte. Gent bewijst dit jaar dat kleintjes in Europa wel degelijk kunnen verrassen. 

Delen: