Word abonnee

Column

Column Frits: Lef PSV groter dan Ajax

door: Frits Barend
10 mei 2016

Niets meer aan te doen, Ajax geen kampioen. Blijkbaar is de uitzending van Studio Voetbal bij de supporters van PSV zo overgekomen. Volgens de critici had het thema moeten zijn: niets meer aan te doen, PSV kampioen.

Die paar woordjes, noem het een nuance, hebben zondagavond en gisteren nogal wat losgemaakt. Als gewone voetballiefhebber had ik het zondagavond om elf uur ook ook wel gehad met het na-lullen om het na-lullen. Mijn goede vriend Jan Mulder die het missen van de titel van Ajax koppelde aan één (1) misser van Václav Černý. Wie? Černý, 18 jaar.

Zoon Youri had gezien dat Nemanja Gudelj zijn man had laten lopen toen De Graafschap scoorde. Hoorde ik het goed? Gudelj laat man lopen tegen De Graafschap en dat kost Ajax de titel? Als simpele speler van een elftal van SC Buitenveldert dat zaterdag wel kampioen werd, genoot ik van de beheerste schuiver van Bryan Smeets. Maar schoonheid telde gisteren niet. Dus haakte ik af. Hoewel ik zelf ook nog wal een paar non-argumenten had geweten. Het was heel warm, misschien zaten de spelers wel met hun hoofd bij de Giro die ook door Gelderland trok, op kunstgras is het nog warmer, en misschien wisten de Ajacieden al dat er iets ging gebeuren bij de Toppers, toch vaste bespeler van de ArenA?

'Spelers maken het verschil, niet Frank de Boer'

Hoe we ook nababbelen, hoe verrassend ook, de titel van PSV is nuchter bekeken heel simpel te verklaren: PSV durft te investeren, durft spelers te kopen. Ajax houdt vast aan een salarisplafond, ongeacht de status van de speler. Zo polste Ajax anderhalf jaar geleden Klaas-Jan Huntelaar. Klaas-Jan wilde best terugkeren, maar hij bleef bij Schalke’04. Hij is gekke Henkie niet, of gekke Klaasie. In die niet gerealiseerde terugkeer van Huntelaar naar Ajax en de aankopen van PSV van Luuk de Jong, Hector Moreno en Andres Guardado zit de hele verklaring van de laatste titels van PSV en de terugval van Ajax. Spelers maken namelijk het verschil, niet Frank de Boer.

Delen: