Word abonnee

Column

Column Frits: Schijnetappe naar de Ventoux

door: Frits Barend
5 april 2016

De etappe naar de Mont Ventoux eindigt morgen niet op de top van Mont Ventoux. Het voelt alsof de finishlijn van de Elfstedentocht niet op de Bonkevaart is getrokken. Maar de organisatie van de Tour de France heeft geen keus. 

De omstandigheden op #MontVentoux: #windje �� pic.twitter.com/gm9Pbp7frf

— Richard Jansen (@richardjansen95) 13 juli 2016

De laatste zes kilometer naar de top van de Mont Ventoux lijken net zo verlaten als de Atlantische Oceaan, halverwege Europa en Amerika. Daar voel je uit alle hoeken wind en waar je kijkt, zie je leegte. Op de Mont Ventoux rijd je de laatste kilometers langs afgronden, je moet dan ook geen last hebben van hoogtevrees. Bomen zijn er niet. Als het mooi weer is in het dal, in ‘startplaats’ Bedoin, dan nog waait het de laatste zes kilometer als je het zogenaamde bos verlaat. 

Morgen waait het niet, maar stormt het. Nairo Quintana zou morgen vlak onder de top vijftig kilo hebben gewogen. Een klein beetje wind en hij vliegt. Letterlijk. Hoe juist de beslissing van de organisatie van de Tour is om zes kilometer onder de top te finishen, blijkt uit de beelden van storm op de Mont Ventoux. Het wordt morgen helaas maar wel terecht slechts een schijnetappe naar de Ventoux. 

Delen: