Word abonnee

Column

Column Frits: ‘Shakespeare had het kunnen bedenken’

door: Frits Barend
25 mei 2016

Er bestaat dus groot nieuws dat allang geen nieuws meer is, het ontslag van Louis van Gaal als manager van Manchester United. Van Gaal is de man van de communicatie en intermenselijke relaties. Als het ergens het afgelopen seizoen aan heeft ontbroken bij zijn United, is het aan die twee deugden.

De boulevardkrant Sun, of was het Daily Mail, wist al bijna een half jaar dat Van Gaal zou worden ontslagen. Maar ja, The Sun of Daily Mail, die nemen Van Gaal en wij niet serieus. Daarbij vergeleken is De Telegraaf een koorknaapje. Van Gaal heeft als enige bij en rond United niet geweten dat hij zou worden ontslagen. Afgelopen weekeinde namen bijna alle journalisten die de afgelopen twee jaar zijn afgeblaft of gewoon op hun nummer werden gezet, meer dan wraak. Serieuze kranten publiceerden anonieme bronnen uit de kleedkamer en mails van Van Gaal aan spelers. Van Gaals aankopen of liever miskopen Sebastian Schweinsteiger en Memphis waren het mikpunt. De Duitser zou een lievelingetje zijn en Memphis zou daags na een fatale blunder tegen Chelsea tot ergernis van iedereen bij United met een nieuwe Rolls Royce naar de club zijn gekomen. Maar Memphis speelde daarna bijna nooit meer en zat voor de FA-Cupfinale niet eens bij de selectie. Welk duidelijker signaal moet een coach geven aan zijn speler?

'Trainers worden niet alleen zwaar overbetaald, maar ook afgerekend op resultaten'

Nog iets, de spelers zouden zich na het aantreden Van Gaal twee jaar geleden bij een tournee door Amerika al meteen hebben geërgerd aan het schoolmeestergedrag van de voormalig onderwijzer. United won alle grote wedstrijden tijdens die tournee, ik kan me dan ook alleen maar lovende kritieken herinneren na die opgeblazen trip. Het is een beetje laf dat serieuze kranten als The Independent nu achteraf hun gelijk halen, maar wel typerend. Want ‘wij’, journalisten hebben achteraf niet alleen altijd gelijk, veel collega’s zijn ook rancuneus tot het bot. Van Gaal had dus journalist kunnen zijn. Maar hij is trainer en trainers worden niet alleen zwaar overbetaald, maar ook afgerekend op resultaten. En die waren gewoon slecht. Vorig jaar plaatste United zich nog net voor de Champions League na een dramatisch seizoen. In een van de zwakste poules van die Champions League werd United meteen uitgeschakeld, ook in de zwakke Europa League ging het daarna snel mis.

In de Premier League speelde United het afgelopen seizoen al vrij snel geen enkele rol van betekenis meer. Bovendien was het spel niet om aan te zien en waren doelpunten een zeldzaamheid. Zijn topaankopen werden miskopen. Die feiten liegen niet. Zeg dat dan, communiceer dat dan. Zeg dan eerlijk: 'coach, we hebben u twee jaar gehandhaafd, maar twee seizoenen achter elkaar onze doelen niet gehaald met de grootste en rijkste club van Engeland, dus nemen we na dit seizoen afscheid, ook al wint u de FA-Cup.' Dan ben je eerlijk, maar nee, de leiding van die grote club zweeg, zweeg maandenlang. Althans tegen Van Gaal, want de media wisten al maanden zeker dat Van Gaal moest vertrekken. Behalve de hoofdrolspeler zelf. Sjieke club!

'Shakespeare had het kunnen bedenken'

Van Gaal werd vandaag na zijn ontslag bedankt voor het excellente werk in de afgelopen twee jaar. Voor het excellente werk. Waarom moet hij dan weg? Dat noemen we iemand compleet het graf in prijzen. En Van Gaal op zijn beurt is teleurgesteld dat hij zijn taak niet mocht afmaken, maar dankt de eigenaren dat hij bij de club mocht werken en denkt dat hij de basis heeft gelegd voor de toekomst. De verklaringen bij het ontslag zijn een toppunt van doorzichtig gehuichel, Van Gaal onwaardig, monologen uit een groot toneelstuk dat deze week een vervolg krijgt met Jose Mourinho als Macbeth, als de moordenaar, pardon opvolger van zijn vriend Louis. Shakespeare had het kunnen bedenken. 

Delen: