Word abonnee

Column

Column Frits: ‘Historische uitschakeling door IJsland’

door: Frits Barend
28 juni 2016

Over vijf jaar weten we nog nauwelijks wie er in 2016 Europees kampioen werd, tenzij het België of Wales lukt. Over vijf jaar herinneren we ons niet een oogstrelend elftal, geen gedoodverfde vedettes als Cristiano Ronaldo, Robert Lewandowski, Thomas Müller of Andres Iniesta, laat staan mooie combinaties. Het EK van 2016 zullen we tot in lengte van jaren associëren met de historische uitschakeling van Engeland door IJsland.

​Eerder, op die gedenkwaardige 27 juni 2016, deed Italië wat Nederland twee jaar geleden in Brazilië al had gedaan in de openingswedstrijd van het WK: het grote Spanje vernederen. Maar de afgang van Spanje hoort tot de logica van voetbalwetten, dat een tijdperk van overheersen eindig is. Tot die logica hoort niet dat IJsland van Engeland wint. Engeland-IJsland is nu al de wedstrijd van de eeuw. Na de overwinning van Italië op Spanje zei de Italiaanse ex-international Gianluca Vialli bij de BBC dat Italië het Leicester City van dit EK kan worden. Onjuist, Italië is altijd favoriet of outsider. Alleen IJsland kan het Leicester City van dit EK worden.

'Om Johan Cruijff te parafraseren: IJslanders kunnen niet van je winnen, maar je kunt wel van ze verliezen'

Spelers van IJsland waren de spreekwoordelijke metselaars en timmermannen die direct na hun werk van de steiger het trainingsveld opliepen, waren Jamie Vardy. Inmiddels zijn ze in naam full-profs, maar niet goed genoeg voor de top van onze eredivisie, zoals ex-Ajacied Kolbeinn Sigthorsson, of net goed genoeg voor NEC, zoals keeper Hannes Halldorsson. Ze spelen voor simpele clubs in Noorwegen en Zweden. Maar ze weten precies wat ze wel en niet kunnen en kennen de wetten van topsport anno 2016, dat je alleen topfit kunt overleven.

Dat IJsland en Italië dit EK tot nu toe hebben gered, zegt veel over het niveau van de andere landen en het niveau van hun coaches Antonio Conte en Lars Lagerbäck met zijn tandartsassistent. Om Johan Cruijff te parafraseren: IJslanders kunnen niet van je winnen, maar je kunt wel van ze verliezen. 

Delen: