Word abonnee

Column

Het geluk van Maarten Stekelenburg

door: Frits Barend
4 augustus 2015

Ineens is hij er weer, doelman Maarten Stekelenburg. Maarten wie, zullen veel jonge lezertjes denken?

Stekelenburg is nog maar 32 en haalde met Oranje de finale van het WK van 2010. In de kwartfinale tegen Brazilië was zijn redding op het schot van Kaka, dat hij met een uiterste rechterhand uit de linkerbovenhoek tikte, de redding van het jaar.

Zijn redding voorkwam de 0-2, de nederlaag en een vroege aftocht. In 2011 kreeg hij zijn droomtransfer naar AS Roma, leek het, want hij werd al snel bankzitter. Hij werd uitgeleend aan Fulham en werd ook daar al snel bankzitter. Hij werd uitgeleend aan Monaco, als vaste bankzitter.

In de laatste drie jaar speelde hij nauwelijks twintig officiële wedstrijden en verloor ook zijn plaats als vaste keeper van Oranje. Zijn toekomst leek de bank. Tot de vaste keeper van Southampton, Fraser Foster, zwaar geblesseerd raakte en Ronald Koeman een vervanger zocht. De blessure van Foster werd het geluk van Stekelenburg.

Vorige week mocht hij internationaal debuteren tegen Vitesse. Hij had niets te doen, hoe leuk Vitesse ook meespeelde. Tot die ene, schitterende redding in de tweede helft. Daarom eindigde Southampton-Vitesse niet in 2-1 maar in 3-0. Noem het geluk, dat Koeman een doelman zocht.

In elk geval lijkt de carrière van Stekelenburg gered door het toeval, de blessure van Foster. En dat blijft gek, dat geluk en toeval in een sport waar aan de top alles wordt berekend en geanalyseerd, zo'n grote rol spelen. En dat is niet het geluk van de bal op de paal. 

Delen: