Word abonnee

Column

KNVB hoofdschuldige van dit fiasco

door: Frits Barend
13 oktober 2015

Nederland mag volgend jaar mei figureren in oefenpotjes tegen Roemenen en Ieren, zoals die landen de laatste jaren tegen ons figureerden als Oranje afscheid nam van het legioen.

Waar ging het mis? Volgens de meeste analisten begon het bij de aanstelling van Guus Hiddink in plaats van Ronald Koeman als opvolger van Louis van Gaal. Ik ben het daar niet helemaal mee eens. Ik ben zo vrij om te denken dat de afgang definitief werd na het ontslag van Hiddink. Statistieken bewijzen dat ontslag van een coach een elftal zelden beter maakt. Maar de directeur betaald voetbal van de KNVB, Bert van Oostveen, miskende die statistieken. Hiddink begon dramatisch, mede omdat hij dacht dat de spelers na de derde plaats in Brazilië verder waren dan ze waren. Maar toen we deze zomer allemaal op vakantie gingen, hadden hij en zijn assistenten Danny Blind en Ruud van Nistelrooy het elftal op orde, dacht Hiddink.

'De KNVB negeerde niet alleen de statistieken, maar ook de mensen die met Hiddink werkten'

De stand was ook helemaal niet dramatisch na de eerste zes wedstrijden, vijf punten achter IJsland, drie achter Tsjechië en twee voor Turkije. In de vier wedstrijden na de zomer tegen uitgerekend die drie landen zou zeker de noodzakelijke tweede plaats goed komen, wist Hiddink. Hij bracht Klaas-Jan Huntelaar en Robin van Persie (fitte) nader tot elkaar en geloofde in hen samen als spitsenduo, tegen alle betweters in. Hij mocht het niet meer meemaken. Assistent Blind werd door directeur Van Oostveen gepromoveerd tot hoofdcoach. Het resultaat is bekend. De KNVB negeerde niet alleen de statistieken, maar ook de mensen die met Hiddink werkten.

Het ontslag van de hockeybondscoach bij de vrouwen, Sjoerd Marijne, had alles te maken met zijn verstoorde relatie met de bepalende speelsters. Daarvan was bij Hiddink geen sprake. In tegendeel, zowel de spelers die we 'off' en 'on the record' spraken als de assistenten Blind en Van Nistelrooy waren klaar voor de vier wedstrijden in september en oktober, met en onder Hiddink. Het mocht niet zo zijn en het ging dramatisch mis, zonder Hiddink. Natuurlijk hebben Blind en de spelers het laten afweten tegen IJsland, Turkije en Tsjechië. Maar zij zijn niet de hoofdschuldigen van het fiasco, dat is de leiding van de KNVB.

Delen: