Word abonnee

Column

Lijkt alsof Memphis een voorzet-fobie heeft

door: Frits Barend
15 juni 2015

De overeenkomst tussen de vrouweninterland Nederland-China en de manneninterland Letland-Nederland is te treffend om ongemerkt voorbij te laten gaan. Net als de wijze waarop wij journalisten naar ze zo op elkaar lijkende wedstrijden hebben gekeken.

De vrouwen van China heersten bijna de volle negentig minuten en maakten van keepster Sari van Veenendaal de uitblinker van Nederland. Alleen, China weigerde lange tijd te scoren. De mannen van Nederland heersten de volgende avond bijna de volle negentig minuten en maakten van de keeper van Letland de uitblinker van de avond, alleen Nederland weigerde lange tijd te scoren. De Nederlandse mannen waren de Chinese vrouwen en de Nederlandse vrouwen waren Letland. Zo simpel was het afgelopen dagen. Na afloop van de vrouweninterland werden de Nederlandse vrouwen en de wedstrijd tegen China als niveauloos en slaapverwekkend afgedaan. Dat de Chinezen heel goed speelden en het tot de negentigste minuut razend spannend was, deed er even niet toe. Want ook wij journalisten dragen een Oranje bril en beschouwen wedstrijden vanuit ons, Oranje, perspectief. Dus overheersten bij de commentaren na Letland het redelijke spel van Nederland en de spanning tot het eerste doelpunt, hoewel de wedstrijd op Twitter werd afgedaan als slaapverwekkend en niveauloos. Kortom, de (oranje) bril bepaalt in Nederland de toon van het verslag.

'Het werd dus een kort onderwerp. Zo werkt journalistiek nu eenmaal'

De redactie van Eva Jinek vroeg of ik vrijdagavond beschikbaar was als Nederland zou verliezen. Ik antwoordde dat Nederland zou winnen, dat ze dus geen onderwerp hadden. In de rust stond het nog 0-0. “We zouden toch wel leuk vinden als je komt,” zei de bij mij bekende redactrice. Maar ik heb jullie gezegd dat Nederland gaat winnen en dan heb je in jullie ogen toch geen onderwerp? “Ja, dat is een dilemma,” zei de redactrice voor wie ik een zwak heb. Het compromis was dat ik zou komen en dat we het bij een overwinning van Nederland kort zouden houden. Het werd dus een kort onderwerp. Zo werkt journalistiek nu eenmaal.

'Wat Robben ooit werd verweten, kun je Memphis in het kwadraat verwijten'

Letland-Nederland werd zoals bijna alle wedstrijden van landen als Letland, Armenië, Azerbeidzjan tegen Nederland, Frankrijk of Spanje. En dan vormde Letland-Nederland dankzij een uitblinkende Wesley Sneijder nog een aangename uitzondering op het gemiddelde van de verplichte kwalificatiereisjes naar al die exotische oorden in Oost-Europa. Nederland voldeed aan zijn plicht, maar er openbaarde zich wel een probleem. Bij afwezigheid van onze absolute vedette Arjen Robben kijken we met extra belangstelling naar Memphis Depay. Wat Robben ooit werd verweten, kun je Memphis in het kwadraat verwijten, met een verschil.

'Memphis zat de helft van de tijd op schoot bij spits Klaas-Jan Huntelaar'

Robben bleef buitenspeler, Memphis zat de helft van de tijd op schoot bij spits Klaas-Jan Huntelaar. Wie zegt hem dat zijn kwaliteiten in het Nederlands elftal voorlopig nog slechts dienstbare kwaliteiten zijn, dus aan de zijlijn? Hij was ook gisteren weer niet beslissend. Iemand moet hem zeggen dat hij, als hij de bal heeft, niet per definitie naar binnen hoeft te trekken en per se zelf moet schieten. Het lijkt wel alsof Memphis bij Oranje een voorzet-fobie heeft. De therapeut die hem van zijn voorzet-fobie kan genezen, staat aan de basis van noodzakelijke overwinningen 3 september thuis tegen IJsland en 6 september in de binnenlanden van Turkije. Ik denk dat een sessie genoeg is.

Delen: