Word abonnee

Column

Op z’n Frits: Bedreigingen

door: Frits Barend
1 februari 2016

Helaas lijkt de voetbalwereld steeds meer op de gewone mensenwereld. Na apengeluiden van supporters van ADO voor een zwarte speler van Ajax, volgden afgelopen weekeinde fysieke en mentale bedreigingen van supporters van Feyenoord naar de eigen speler Marko Vejinovic.

Ik deel de mening van Ruud Gullit, dat er nu even geen plaats is voor relativeren. Racistische apengeluiden leken verdwenen, dacht ik. In 1960 kwam Erik Gast bij Neerlandia voetballen, de eerste Surinamer die ik persoonlijk leerde kennen. We hebben de hele jeugd samengespeeld. Al gauw volgden er meer Surinamers, werd de Bijlmer klein Paramaribo en Ruud Gullit de eerste zwarte aanvoerder van een Europees land en de enige aanvoerder met wie Nederland ooit iets won. Ruud werd een symbool in een tijd dat doelman Stanley Menzo van Ajax regelmatig voor aap werd uitgescholden en met bananen werd bekogeld. Maar die tijd leek voorbij, tot vorige week.

Bedreigingen waren meer gericht tegen politici en journalisten, weet ik uit ervaring

Voetballers werden dan wel uitgescholden, maar tot dit jaar nog nauwelijks bedreigd. Natuurlijk hebben we de Columbiaan Andrés Escobar die in 1994 werd vermoord, een paar dagen nadat hij bij het wereldkampioenschap in Amerika tegen het gastland in eigen doel had geschoten. En zijn Johan Cruijff en zijn vrouw in de jaren zeventig een keer thuis in Barcelona overvallen door een doorgeslagen ex-gastarbeider. Maar dat leken uitzonderingen, overigens wel dramatische uitzonderingen. Bedreigingen waren meer gericht tegen politici en journalisten, weet ik uit ervaring. En diezelfde ervaring heeft me geleerd dat de bedreigingen vooral vervelend zijn voor de omgeving en dat niemand zich kan voorstellen welke impact bedreigingen veroorzaken.

Afgelopen weekeinde overkwam het Marko Vejinovic, speler van Feyenoord. Je schrikt je kapot als ze ineens aan je deur staan te rammelen met doodsbedreigingen. Ik begrijp de opmerking van de directie van Feyenoord, dat het geen echte supporters kunnen zijn. Maar helaas zijn ze dat wel en zo beschouwen ze zichzelf ook, als echte supporters. Juist daarom past ook hier geen enkele relativering. Het soort bedreigingen aan de deur van een speler, is een uiting van laffe criminaliteit, om geen zwaarder woord te gebruiken. De daders moeten zwaar worden gestraft voor hun extreem criminele gedrag en er niet vanaf komen met een cursus of een taakstraf van vijftig uur. Het OM is aan zet.

Delen: