Word abonnee

Column

Op z’n Frits: De benen van Van Persie

door: Frits Barend
24 augustus 2015

Wat is er toch aan de hand met Robin van Persie? Aan wie kun je die vraag beter stellen dan aan de huidige assistent-bondscoach Marco van Basten. Als bondscoach herkende Van Basten meteen zijn extreme kwaliteiten toen hij de pas negentienjarige Van Persie tien jaar geleden liet debuteren in het Nederlands elftal.

Bij het WK in Duitsland in 2006 gaf Van Basten tot verrassing van velen Van Persie meteen een basisplaats. Misschien zag Van Basten zich zelf in Van Persie, zoals jaren eerder Johan Cruijff zich zelf herkende in de toen pas zeventienjarige Van Basten. Bij de presentatie vorige week in Noordwijk van de nieuwe technische staf van de KNVB vroeg ik de ex-spits Van Basten: snap jij wat er aan de hand is met Van Persie?

Zoals altijd antwoordde Van Basten heel eerlijk. Van Persie zou immers al weer bijna een half jaar fit zijn, had desondanks bij Manchester United bijna niet meer gespeeld, had wel in de laatste interlands onder Guus Hiddink meegedaan, moest onverwacht vertrekken bij United en zou nu toch weer niet helemaal fit zijn sinds zijn transfer naar Fenerbahçe.

Van Basten: “Het is inderdaad een beetje gek, dat hij na de vakantie niet fit genoeg was om meteen mee te spelen bij zijn nieuwe club. Ik begrijp dat ook niet helemaal. Robin klaagt over zijn bovenbenen, hij zou steeds een beetje last hebben in zijn bovenbenen. Dat heeft hij me onlangs zelf verteld. Maar meer kan ik er ook niet over zeggen.”

Diezelfde avond scoorde Van Persie als invaller bij zijn (Europese) debuut voor Fenerbahçe, met het hoofd. Gisteren scoorde hij weer, na aanname met rechts schoot hij in met links. Vooral die twee genoemde benen bij de goal zijn een hele geruststelling. Want die benen, inclusief de bovenbenen, vormen toch de basis om de komende jaren een basisplaats te veroveren bij zijn club en te houden bij Oranje.

Delen: