Word abonnee

Column

Op z’n Frits: De Telegraaf legt bommen

door: Frits Barend
13 november 2015

Ooit werd De Telegraaf smalend het veredelde clubblad van Ajax genoemd. Los van de vraag of dat beeld waar is, liggen die tijden in elk geval ver achter ons. 

Tegenwoordig legt de krant vooral bommen onder Ajax, met als voorlopige climax de publicatie vandaag van het rapport Ling. U weet wel, dat mysterieuze rapport dat zo nodig geheim moest blijven, waarschijnlijk omdat het eufemistisch gezegd niet lovend is over de huidige leiding en het gevoerde aankoopbeleid.

De discussie over de vaak betwiste status van Ling is achterhaald op het moment dat je hem als clubleiding opdraagt de organisatie door te lichten. Dan moet je als clubbestuurder niet meer zeuren. Eerder deze week had het hoofd opleidingen Wim Jonk in de Telegraaf zijn hart gelucht over een in zijn ogen al twee (!) jaar bestaande onwerkbare situatie bij de club en vocht hij en passant zijn ontslag aan.

Hoe zeer Ajax en Overmars de belangenverstrengeling ook ontkennen, de geur kunnen ze niet wegnemen'

Gisteren sprak Cruijff zijn openlijke steun uit aan Jonk en haalde hij ondanks zijn ziekte keihard uit naar alle uitvoerenden bij Ajax die hem de laatste vier maanden overigens nooit meer hebben gebeld.

Alsof het nog niet genoeg was, onthulde De Volkskrant deze week de bemoeienis van Marc Overmars met bouwprojecten bij Ajax die zouden zijn gegund aan een relatie en een zwager van de directeur voetbalzaken. Hoe zeer Ajax en Overmars belangenverstrengeling ook ontkennen, de geur hebben ze niet meer weg kunnen nemen.

Alsof de doelen zijn gehaald, verklaart hij drie jaar later trots dat het de juiste tijd is om op te stappen

Dan is er ook nog de man aan de top van dit alles, Hans Wijers, die kort geleden onverwacht, maar zeer zelfvoldaan zijn afscheid als voorzitter van de raad van commissarissen aankondigde. De ex-politicus van D66 stelde bij zijn aantreden in 2012 vier doelen: bestuurlijke rust, een rol spelen in het Europese voetbal, de club financieel gezond maken en de plannen van Cruijff uitvoeren. Alsof de doelen zijn gehaald, verklaart hij drie jaar later trots dat dit het juiste moment is om op te stappen.

Het is onthullend te constateren dat beroepscommissarissen als Wijers gloriëren als voorzitter van nationale oranje comités, maar bij een door journalisten kritisch gevolgd lichaam als een voetbalclub telkens weer door de mand vallen. Vanmiddag is de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering (geweest) van wat ooit een voetbalclub heette. Dan neemt Ajax afscheid van een bestuursvoorzitter die door de toegenomen chaos het juiste moment vindt om op te stappen. Beter had hij zijn eigen falen niet kunnen omschrijven.

Delen: