Word abonnee

Column

Op z’n Frits: ‘Gelukkig is Vincent Janssen tweebenig

door: Frits Barend
5 september 2016

Dankzij de leidinggevenden van de KNVB, dankzij de bestuurders en directeuren die geacht worden leiding te geven, ging het de afgelopen week over alles, behalve over voetbal. Je kon geen radio of tv aanzetten of het ging over DE chaos.

Vanochtend voelde columnist Hugo Borst van het AD zich genoodzaakt zijn onafhankelijkheid te onderstrepen door gauw iemand van de KNVB te beledigen omdat zijn AD de Telegraaf is opgevolgd als mediapartner van de KNVB. Hugo’s pispaal werd ‘Bertje’ van Oostveen. Wim Kieft had het zaterdag in zijn column in voormalig mediapartner Telegraaf ook niet over de nederlaag tegen Griekenland, maar over het ‘verraad’ van Dick Advocaat en Marco van Basten, de beiden door hem tot de enkels afgezaagd (ex-)assistenten van de bondscoach, het grootste slachtoffer van al dat bestuurlijk falen. En passant uitte Kieft aan de hand van voorbeelden uit de kleedkamer destijds bij PSV zijn grote twijfels over de nieuwe technisch directeur Hans van Breukelen. Omdat veel zogenaamde bobo’s van de KNVB faalden in hun taak, beslissingen nemen en leidinggeven, hadden columnisten en journalisten twee prachtige weken. En het lijkt zo simpel. Alle nu naar buiten gekomen feiten hadden twee weken geleden tijdens een persconferentie naar buiten kunnen komen. Sterker, ze hadden naar buiten moeten komen, bij voorbeeld onder leiding en impuls van de twee jaar geleden speciaal tot hoofd pr en publiciteit van het hele betaalde voetbal aangestelde ex-journalist Chris van Nijnatten. Helaas is sinds zijn benoeming de publiciteit rond het betaalde voetbal en Oranje eerder het voorbeeld van een real live soap dan van een professionele organisatie. De nieuwste feiten spreken weer voor zich.

Waarom besloot Bert van Oostveen niet ruim voor de vakantie op te stappen als directeur betaald voetbal en wachtten hij en de mysterieuze Raad van Commissarissen met bekend maken tot de WK-kwalificatie zou beginnen? Waarom werd Marco van Basten niet meteen door de nieuwe technisch directeur Hans van Breukelen bedankt voor zijn vlucht naar de FIFA en weggehaald bij het Nederlands elftal? Waarom greep dezelfde Van Breukelen de kans niet om de deloyale Van Basten meteen te vervangen door zijn ex-ploeggenoot Ruud Gullit die immers al in gesprek was met de KNVB om Advocaat op te volgen? Waarom wachtte Gullit niet in het geheim de onderhandelingen af en onthulde hij zelf in de Telegraaf dat hij door Blind was gevraagd assistent te worden? Waarom wordt in deze chaos het al bijna een jaar slepende dossier rond elftalleider Hans Jorritsma niet geregeld met de simpelste, opportunistische oplossing, namelijk contractverlenging tot het WK in Rusland. Dan is hij nog altijd jonger dan de redder van het Nederlands vrouwenelftal, Foppe de Haan?

'Morgenavond alle ballen op Vincent Janssen'

Als al deze beslissingen anderhalve week geleden, op vrijdag 26 agustus, in een persconferentie bekend waren gemaakt, had ook ik kunnen schrijven over voetbal, over de opmerking van Wesley Sneijder dat zo weinig spelers nog tweebenig zijn. Daarom tot slot een positief detail tussen al die bestuurlijke malheur: morgenavond alle ballen op Vincent Janssen, net zo tweebenig als Wesley. Dan winnen we van Zweden. 

Delen: