Word abonnee

Column

Op z’n Frits: Het briefje

door: Frits Barend
30 augustus 2015

Trainers schrijven en schrijven. Vooral trainers die als voetballer net niet de top hebben gehaald. Louis van Gaal was bij mijn weten de eerste schrijftrainer. Hij ontwikkelde zich van voetballende leraar tot belerende voetballer en uiteindelijk tot professortrainer. En hij had succes.

Dus zit een beetje Mourinho tegenwoordig met pen en blocnote op de bank. Alsof de tijd heeft stil gestaan. Trainers denken dat ouderwets schrijven tijdens de wedstrijd hun werk ten goede komt. Zelfs John van den Brom is van het schrijven, zo bleek zondag. Hij joeg tegen het Roda JC van Darije Kalezic op de gelijkmaker en wisselde na rust verdediger Jop van der Linden voor aanvaller Vincent Janssen. Dat leek logisch, tot het moment dat Janssen een briefje tevoorschijn haalde en dat aan Jeffrey Gouweleeuw gaf. Een wisselspeler die een briefje aan een verdediger geeft, het moet niet gekker worden. Ik voetbal al bijna zestig jaar. Oké, op bedenkelijk niveau, maar de eerste voetballer die mij een briefje had gegeven met daarop instructies van onze trainer, had ik minimaal smakelijk uitgelachen. Bovendien is lezen niet bepaald de grootste hobby van voetballers.

Het briefje is een grove belediging voor invaller Janssen en suggereert dat hij niet zelf kan uitleggen dat AZ met een aanvaller meer gaat spelen. Of zoiets. Toen Gouweleeuw het had uitgelezen, was de wedstrijd afgelopen. AZ verloor met 0-1. Vraag is natuurlijk wat er op dat briefje heeft gestaan? Je gulp staat open. We staan met 0-1 achter. Je stinkt uit je mond. Alfred Schreuder is ontslagen. Je vrouw is aan het bevallen. Tom Dumoulin wordt weer leider in de Vuelta. Wie het weet, mag het mij schrijven.

Delen: