Word abonnee

Column

Op z’n Frits: Jack van Gelder

door: Frits Barend
7 september 2015

Donderdagavond na de wedstrijd Nederland-IJsland twitterde ik dat Jack van Gelder een mooier afscheid had verdiend dan die stomme nederlaag tegen elf hard werkende hoogblonde Vikingen. Ik dacht dat Nederland-IJsland zijn laatste wedstrijd was als radiocommentator voor de NOS. Het bleek slechts zijn laatste thuiswedstrijd.

Een dag na die nederlaag tegen IJsland zou hij wel een groots eerbetoon krijgen op Radio 1. De ode werd een soort van afrekening. De drie gasten Johan Derksen, Ben de Graaf en Kees Jansma boden onder leiding van opa De Graaf tegen elkaar op in het vooral prijzen van Jack als een heel gezellige gozer op buitenlandse reizen. Dodelijker kun je niet het graf in worden geprezen. Jack zat buiten de studio te luisteren, want hij mocht pas halverwege aansluiten. Zover liet hij het niet komen. Hij ging lekker naar huis. Moeten gasten vaker doen, maar uitgerekend Ben de Graaf begreep Jack niet.

Vrees dat niemand van onze lezers De Graaf kent. De Graaf bedreef dertig jaar geleden bij de Volkskrant nog journalistiek uit de jaren vijftig. Hij vond het kinderachtig dat Jack na zijn neerbuigende opmerkingen uit de studio was weggelopen. Hij is de laatste die Van Gelder kinderachtig mag noemen. Henk van Dorp en ik herinneren ons nog die keer in de vorige eeuw dat hij met stoom uit zijn oren op een perstribune op ons afstormde. Hij eiste excuus voor iets dat we over hem hadden gezegd. Ik weet bij god niet meer waarover het ging, waar en wanneer het was. Weet alleen dat Ben na ons 'excuus' me bijna te lijf wilde gaan, zo'n man dus. En uitgerekend deze De Graaf vond dat Van Gelder niet zo kinderachtig moest doen? Zo'n man noemen we koning hypocriet.

'We hoopten dat Van Gelder in Turkije eindelijk het afscheid zou krijgen dat hij verdiende'

De NOS had Van Gelder vrijdagmiddag een afscheid gegeven vergelijkbaar met het afscheid dat Ajax in 1978 aan Johan Cruijff gaf door Bayern München uit te nodigen. Daarom hoopten we dat Van Gelder in Turkije eindelijk het afscheid zou krijgen dat hij verdiende. Het was hem weer niet gegund. Nederland beledigde Jack tegen elf Turken die echt niet zo heel sterk zijn, met een opstelling die al meteen verbaasde. Waarom startte Daley Blind niet als centrale verdediger, de positie waarop hij bij Manchester United de verassing is van het seizoen. Waarom was Robin van Persie drie dagen eerder tegen IJsland nog niet fit genoeg voor zelfs een invalbeurt en zondag tegen Turkije zo fit dat hij de negentig minuten volmaakte? Waarom handhaafde de bondscoach het systeem van drie spitsen zonder een goede rechtsbuiten en ging hij niet over op twee spitsen, Van Persie en Klaas Jan Huntelaar? Het wordt een saaie zomer zonder Jack. Hij is precies op tijd opgestapt.

Delen: