Word abonnee

Column

Op z’n Frits: Kenneth Vermeer

door: Frits Barend
8 februari 2016

Er zijn dus volwassen mannen die 's ochtends van huis gaan naar Ajax-Feyenoord, hun vrouw en kinderen gedag zeggen, een pop meenemen, die pop met de naam van Kenneth Vermeer over de reling van de ArenA in een strop hangen als ware het een openbare ophanging in Teheran en dan vol trots weer thuiskomen.

Hun vrienden van vak 410 van Ajax hadden uren zitten fröbelen aan een meterslang spandoek met de originele tekst 'Van Godenzoon tot Hoerenzoon'. En is dus ook niemand in dat vaak zo bejubelde vak die zegt: “He, mafkees, doe ff normaal.” Gemeenschappelijke inspiratie voor deze vorm van Mokumse humor leverde de terugkeer in de ArenA van hun vroegere idool, keeper Kenneth Vermeer. Hoe diep kunnen we nog zinken in 2016?

'De bedreigingen in Rotterdam en de Amsterdamse uitingen van haat tegen Vermeer waren weloverwogen misdaden met voorbedachten rade'

We begonnen dit jaar met de apengeluiden door supporters van ADO voor een zwarte speler van Ajax. Vervolgens trokken supporters van Feyenoord naar het huis van hun eigen speler Marko Vejinovic en zijn vrouw en naar het huis van spits Michiel Kramer om hen anoniem te bedreigen. Waren de apengeluiden nog een spontane opwelling van walgelijk gedrag, de bedreigingen in Rotterdam en de Amsterdamse uitingen van haat tegen Vermeer waren weloverwogen misdaden met voorbedachten rade.

Ik kwam zondagavond net voor tien uur terug uit het buitenland en zette me voor analyses over het wangedrag tegen Vermeer voor de televisie. Maar gewaardeerde collega Tom Egbers vond het bij Studio Voetbal niet nodig lang stil te staan bij de weloverwogen haat van de supporters. Daar zat ik. Het deed me terugdenken aan het duikgedrag dat we al jaren vertonen in Nederland. Toen Henk van Dorp en ik in de jaren tachtig in ons wekelijkse radioprogramma regelmatig aandacht schonken aan racisme rond en op voetbalvelden, zouden we contraproductief bezig zijn volgens de heersende bobo's. En toen we in de jaren negentig in ons wekelijkse televisieprogramma met dezelfde regelmaat verbaal wangedrag op tribunes ter discussie stelden, kregen we zelfs agressieve reacties uit de bestuurskamers in De Kuip en de ArenA. “Jullie moeten eens ophouden met al die aandacht voor misdragingen van supporters.” 

'Ik zal niet vloeken, maar in dit geval is zwijgen zilver en spreken goud'

Het argument was dat we de supporters zouden geven wat ze willen: aandacht. Dat verwijt kregen we ongeveer twintig jaar geleden. Ik moet toegeven aan al die zwijgers en wegduikers: het gaat anno 2016 veel beter, dankzij het zwijgen en wegkijken. Ik zal niet vloeken, maar in dit geval is zwijgen zilver en spreken goud. Maar ben je als spreker nog altijd een roepende in de voetbalwoestijn. 

Delen: