Word abonnee

Column

Op z’n Frits: Miskopen

door: Frits Barend
25 januari 2016

Laten we er maar niet omheen draaien en zeggen waar het in het Chinees om draait: het was een kloten-weekeinde voor de top en subtop van het Nederlandse voetbal.

Onze vedettes van weleer en de grootste aankopen van Ajax en Feyenoord vulden de reservebanken en bewijzen eens te meer dat kopen ook een vak is. Laten we eerst even naar het buitenland kijken. Robin van Persie en Arjen Robben begonnen, om naar ik aanneem zeer uiteenlopende redenen, op de bank bij hun nieuwe club Fenerbahce en oude club Bayern München.

Ze mochten pas invallen toen de wedstrijd al nagenoeg was gespeeld. Memphis beleefde afgelopen weekeinde zijn finest ninety minutes als toeschouwer naast een prachtige vrouw op de tribune bij PSV, een dag nadat de aankoop negentig minuten bankzitter was geweest in Manchester. En arme Rafael van der Vaart was tegen zijn oude club Real Madrid zelfs naar de tribune verbannen door de omhooggevallen interimcoach van Betis Sevilla.

De enige vedetten van de laatste jaren die wel speelden, verloren. Wesley Sneijder scoorde wel maar verloor met Galatasaray van een club waar ik nog nooit van had gehoord. Klaas Jan Huntelaar verloor als aanvoerder van Schalke '04 mede door het missen van twee kansen die hij zelf prachtig creëerde. Wat zegt dit? Dat het slecht gaat met onze (bijna ex-) vedettes en dat aankopen geen garantie voor succes zijn.

Bij Ajax begonnen de duurste aankoop en de een na duurste aankoop van de laatste jaren, Daley Sinkgraven en Mike van der Hoorn, zoals gewoonlijk weer op de bank. De bank van Feyenoord maakte het nog bonter. De grote aankopen Bilal Basacikoglu, Marko Vejinovic en Jan-Arie van der Heijden zaten alle drie op de bank. Al deze rijk gevulde banken bewijzen voor de zoveelste keer dat Ajax en Feyenoord alleen spelers moeten kopen die met zekerheid veel beter zijn dan wat de eigen jeugd voortbrengt. En dat je anders je geld in je zak moet houden.

'Op trainingen werd een bal net te hard of net niet zuiver genoeg aangespeeld'

Die wet geldt als sinds de tijden van Johan Cruijff en Willen van Hanegem en wordt blijkbaar nog altijd genegeerd. Ik herinner me uit de jaren zeventig dat aankopen soms als indringer werden gezien door de gevestigde orde en zich daardoor extra moesten bewijzen. Op trainingen werd een bal naar die aankoop net te hard of net niet zuiver genoeg aangespeeld. En dan kwam het aan op mentaliteit, hoe 'dat boertje', zoals provincialen smalend werden genoemd, daar als aankoop mee omging?

Die tijden zijn voorbij want als een orde is gevestigd, speelt hij al in het buitenland. En passant had spits Michiel Kramer eigenlijk in China moeten spelen, las ik in een interview in de Volkskrant met de Chinese eigenaar van ADO, Wang Hui. Meneer is beledigd dat Kramer voor Feyenoord koos en niet in China speelt. Wat bewijst deze uitspraak? Dat ook clubeigenaren miskopen doen, want eigenlijk beschouwt meneer Wang ADO als een grote miskoop. Dat is dan wel een schrale troost, dat niet alleen voetbalclubs miskopen doen maar ook zelf benoemde Chinese topzakenmannen.

Delen: