Word abonnee

Column

Op z’n Frits: PAOK-Ajax

door: Frits Barend
3 augustus 2016

Ajax speelt vandaag pas zijn tweede officiële wedstrijd van het seizoen en nu al spreken ze in Amsterdam van de belangrijkste wedstrijd van het jaar. Als Ajax wint van PAOK, zijn de volgende twee Europese wedstrijden weer de belangrijkste van het jaar. Het is het lot van de nummer twee van Nederland, ooit een voetbalmacht van betekenis.

Hans van Breukelen is aangesteld om Nederland weer terug te brengen aan de top. Hans is niet het probleem, geld is het probleem. We zijn als land te klein geworden om mee te kunnen doen met de grote landen. Nederlandse spelers vertrekken soms al rond hun 20ste naar het buitenland en verzekeren daarmee hele families van een onbezorgde toekomst. En wij lokken Denen en Scandinaviërs uit de schoolbanken op hun zestiende naar Nederland. Ajax speelde vorige week met spelers als Kasper Dolberg, Jairo Riedewald, Kenny Tete en Donny van de Beek, met een veredelde A1, een goede en leuke wedstrijd tegen een PAOK dat altijd speelt om niet te verliezen. Een ten onrechte afgekeurde openingstreffer na een minuut of twintig en een knal op de lat voorkwamen de verdiende 2-0 voorsprong.

'Tegen totaal onverwachte blunders, zoals bij de 0-1 van doelman Jasper Cillessen, is geen tactiek opgewassen'

Ajax speelde zoals de nieuwe trainer Peter Bosz het wil, agressief aanvallend. Tegen totaal onverwachte blunders, zoals bij de 0-1 van doelman Jasper Cillessen, is geen tactiek opgewassen. Dat het 1-1 werd, gaf sommige analytici achteraf hun gelijk. Volgens mij was het nu echt eens louter pech. Bij Maccabi Tel Aviv noemden ze Peter Bosz na zijn halve jaar bij de club de beste van de zeer goede trainers die technisch-directeur Jordi Cruijff had aangetrokken. Maar gek genoeg, is de beste de enige trainer die met Maccabi geen prijs won. Morgen speelt Ajax voor een officieuze, maar wel een echte prijs: een plaats in de Europa League, maar vooral Champions League. Het zal Bosz toch niet gebeuren dat…

Delen: