Word abonnee

Column

Op z’n Frits: Reservebank

door: Frits Barend
19 oktober 2015

Het zijn bittere tijden voor het Nederlandse voetbal en vooral voor onze topvoetballers. Er was een tijd dat onze jongens een gewild exportproduct waren. Die tijden liggen achter ons.

Johan Cruijff, Johan Neeskens en Ronald Koeman vierden triomfen bij Barcelona, België was een Hollands voetbal-belasting paradijs, Ruud Gullit, Marco van Basten en Frank Rijkaard werden wereldsterren bij AC Milan en ook later kwam het voor dat Nederlands zelfs de tweede taal was in de kleedkamers van Barcelona en Real Madrid. Ondertussen wonnen Clarence Seedorf, Edwin van der Sar, Wesley Sneijder en Arjen Robben met hun clubs de Champions League en werd Robin van Persie gekozen tot beste speler van de Premier League. Die tijden liggen achter ons. Onze jongens spelen nu bij subtoppers in Engeland, Portugal, Duitsland, Frankrijk en Italie, of verpieteren bij een of andere Russische of Turkse subtopper, als ze spelen.

Vroeger werd je beter als je naar het buitenland verkaste. Dat was. Symbool voor dat verval staan Ryan Babel en Royston Drenthe, die op zeer jonge leeftijd voor veel geld naar respectievelijk Liverpool en Real Madrid verhuisden om vervolgens in de vergetelheid te raken.

Tekst gaat verder onder de foto

Zijn Martins Indi, Gregory van der Wiel, Daryl Janmaat en eerder Maarten Stekelenburg en Hedwiges Maduro beter geworden na hun transfer? Dit weekeinde werd de vraag of je beter wordt in het buitenland, wreed beantwoord door Louis van Gaal. Memphis had hij twee weken geleden al in de rust van Arsenal-Manchester United gewisseld. Dat was een signaal. Na twee zeer zwakke interlands en veel ophef over zijn houding buiten het veld, zoals het weigeren van interviews als international, heeft Van Gaal hem zaterdag van basisplaats naar de bank verbannen. Dat doet Van Gaal niet zomaar. Memphis moet oppassen dat hij met al zijn talenten geen Babel of Drenthe wordt.

'Blind en De Vrij waren beide voor de vorige en huidige bondscoach hoop in bange dagen'

Schokkender was de verbanning van Daley Blind naar de bank. Hij is door zijn houding binnen en buiten het veld naast bij voorbeeld Stefan de Vrij (onomstreden, maar nu geblesseerd bij Lazio Roma) één van de spelers waar Nederland de komende jaren op moet hopen. Blind en De Vrij waren beiden voor de vorige en huidige bondscoach hoop in bange dagen. Maar nu zat ook Blind ineens op de bank bij Manchester United. Je kunt de KNVB en de bondscoaches veel verwijten, maar niet dat veel van hun en onze Helden in het buitenland al blij mogen zijn als ze überhaupt spelen. 

Delen: