Word abonnee

Column

Op z’n Frits: Robert Doornbos

door: Frits Barend
7 maart 2016

Zat ik vorige week in Zwitserland ineens naar internationale schaatswedstrijden op een open baan te kijken tussen Duitsers, Polen, Kazakken of Kazachen, of hoe rijders uit Kazachstan ook mogen heten. Zonder Sven, Jan of Koen.

Het had wel iets, dat langebaanschaatsen op een open baan, maar de koning was in geen velden of wegen te bekennen. Geen idee naar welke 1500 meter ik keek, maar er wordt dus wel degelijk geschaatst buiten Nederland. Koning Sven zat toen al in Berlijn, maar daarvan zag ik niets, in Zwitserland. Blijft toch gek, zelfs frustrerend, die regionale bekendheid van wereldsterren als Sven Kramer en Ireen Wüst. Het is het lot van de wintersporten. Vraag de gemiddelde Nederlander naar drie wereldsterren op de skipiste en ze komt ook niet verder dan Nicolien Sauerbreij.

'Wij, althans ik, hebben geen idee wie naar beneden suist of langlauft'

Waar wij deze maanden massaal naar schaatsen kijken, kun je langs geen Duitstalige tv-kanaal zappen zonder een ski voorbij te zien komen. Wij, althans ik, hebben geen idee wie naar beneden suist of langlauft. In tegenstelling tot koning Sven zijn Max Verstappen, Dafne Schippers en Tom Dumoulin wel Nederlandse wereldsterren. Zij overschrijden de regionale bekendheid, zijn ook buiten de dijken wereldster getuige hun aanwezigheid op sportpagina’s in de rest van Europa. En wie kennen ze ook buiten de dijken? Robert Doornbos. In een van die schreeuwerige Duitstalige boulevardbladen stuitte ik ineens, naast de onvermijdelijke Sabia en Sylvie, op voormalig autocoureur Robert Doornbos.

“Ex-Fahrer Doornbos und die Vibratoren: Lustig” luidde de kop. De voormalige Formule 1 coureur zou nu actief zijn als investeerder. “Zo investeer ik ook in Kiiro,” een bedrijf dat handelt in Hightech-Vibrators en ander ‘volwassenen-speelgoed.’ En die volwassenen-speelgoedjes zijn denk ik niet de snellere auto’s waarmee Doornbos als topsporter naam maakte. Topper Doornbos moet zelf gelukkig hard lachen om alle artikelen die hij over zijn nieuwe speeltjes heeft gelezen. Stel je eens voor dat we dit nieuws hadden gemist!

Delen: