Word abonnee

Op z'n Frits

Sneijder klopt Van Basten in respect

Column

Op z’n Frits: Sneijder klopt Van Basten in respect

door: Frits Barend
7 september 2016

Wat is me een dag na Zweden-Nederland bijgebleven, behalve dat Nederland tegen een deelnemer aan het EK in Frankrijk niet alleen bijna twee keer zoveel balbezit had, maar ook minimaal twee keer zo goed was. Twee opvallende gebeurtenissen vonden plaats voor de wedstrijd met hoofdrollen voor aanvoerder Wesley Sneijder en assistent-bondscoach Marco van Basten.

Sneijder nam in de catacomben de tijd voor het visueel gehandicapte jongetje dat aan de hand van de scheidsrechter stond te wachten voor hij het veld mocht oplopen en zelfs de bal mocht pakken. Hij stelde het kennelijk doodnerveuze kind met een liefdevolle aai over de bol en vriendelijk klinkende woorden gerust, zo van: geloof me, het komt wel goed. Respect, het woord op zijn aanvoerdersband, leidde met 1-0.

Even later zagen we Van Basten de lippen opvallend stijf op elkaar houden tijdens het Wilhelmus. Als nakend FIFA-werknemer sta je kennelijk boven het meezingen van je eigen volkslied. Respect moest al meteen een tegentreffer incasseren, 1-1. De gemiste kansen van Davy Klaassen en de gruwelijke blunder van Kevin Strootman zijn na afloop door hen zelf overtuigend belicht. Strootman kon zich niet beter verwoorden met zijn uitspraak: “Mijn blunder heeft ons twee punten gekost.”

Geloof me, Danny, met een tweede assistent op de bank was het niet anders gelopen

Maar meest beslissend waren niet die missers, maar de reddende kopbal van Virgil van Dijk in de 46ste minuut na een blunder van Daryl Janmaat. Van Dijk gleed net als Janmaat weg, vermeed de Pavlov-reactie door de achter hem staande John Guidetti vast te pakken. Hij bleef in zijn val naar de bal kijken en kon in een uiterste poging net voor Guidetti de bal tot corner koppen. Die actie was beslissend omdat Van Dijk de 2-0 en een zekere nederlaag voorkwam.

Dat niet alles goed liep en niet alle spelers aan de verwachtingen voldeden, dat de scheidsrechter een zuivere goal van Bas Dost afkeurde, doet niets af aan aan het inzicht van de voortreffelijke Daley Blind, het geweldige spel van de twee uitblinkers, de oude Sneijder en de jonge Vincent Janssen en het voortreffelijke coachen van de hoofdcoach. En geloof me, Danny, met een tweede assistent op de bank was het niet anders gelopen, sterker, zonder de deloyale Van Basten oogt de weg naar het WK ineens veel begaanbaarder.

Delen: