Word abonnee

Column

Op z’n Frits: Turnvluchtelingen Lieke en Sanne Wevers

door: Frits Barend
25 oktober 2015

Eigenlijk zijn twee helden van de vrouwenturnploeg die zich zaterdag zo verrassend voor de Olympische Spelen plaatste, de tweeling Lieke en Sanne Wevers, turnvluchtelingen.

Zij vluchtten niet voor een misdadig buitenlands regime, maar voor een Nederlandse turntrainer, de in Helden aan de hand van vele getuigenverklaringen geregeld als kindermishandelaar omschreven Frank Louter. Geboren in Friesland braken de zusjes als turnster door in Twente onder de vleugels van hun ouders Vincent en Gemma Wevers. Het echtpaar maakte via persoonlijke offers van de turnclub Bosan TON (Topturnen Oost Nederland) een nationale topclub. Totdat via een ordinaire, ouderwetse coupe Vincent Wevers een paar jaar geleden tot zijn ontzetting werd 'afgezet' als hoofdcoach van het turnbolwerk TON. En wie werd de nieuwe machthebber? De kindermishandelaar uit Zoetermeer. Hij kreeg en greep de macht bij de door de familie Wevers met bloed, zweet en trainen opgebouwde turnclub. Als een echte dictator weerde hij Vincent Wevers uit zijn voormalige domein. Wat restte de zusjes Lieke en Sanne? Louter wenste hen niet in zijn nabijheid, ze waren niet welkom in de turnhal en waren 'besmet' door hun vader en Louters voorganger Vincent.

'Lieke, Sanne en vader Vincent vonden en kregen 'turnasiel' in Heerenveen'

De talentvolle tweeling restte niets anders dan vluchten, letterlijk vluchten, samen met hun vader. Zoals bij veel vluchtelingengezinnen bleef moeder Gemma achter. Lieke, Sanne en vader Vincent vonden en kregen 'turnasiel' in Heerenveen. Afgelopen zaterdag volgde de kroon op hun werk. Wat onder de toenmalige bondscoach Louter begin deze eeuw tot louter frustraties leidde, lukte wel onder bondscoach Gerben Wiersma: de Nederlandse turnploeg met de jonge talenten Lisa Top, Eythora Thorsdottir, Mara Titarsolej, Tisha Volleman en de ervaren 'kopvrouwen' Sanne en Lieke Wevers plaatste zich voor het eerst sinds veertig jaar weer als team voor de Olympische Spelen. Vluchten kan niet meer.

Delen: