Word abonnee

Column

Op z’n Frits: Tussen Hannover en Molenbeek

door: Frits Barend
18 november 2015

Vlak voordat ik de vraag 'Wordt Duitsland-Nederland de moeder aller vriendschappelijke wedstrijden' wilde twitteren, kwam even na zeven uur het bericht dat de wedstrijd in Hannover was afgelast.

Humor heet een sterk wapen in de strijd tegen terreur, schreef de uit Iran gevluchte hoogleraar en rechtsgeleerde Afshin Ellian. Als bewijs daarvan verschenen al snel tweets dat Nederland in elk geval een nederlaag is bespaard gebleven, dat de verdachte figuren rond het stadion Michel Platini en Sepp Blatter zouden zijn, dat Mark Rutte benadrukte dat voetbal oorlog is. Een mooie was ook: verliezen van Duitsland kan ik mee leven, verliezen van terrorisme is ondraaglijk.

Ik keek DWDD, hoorde en zag Hugo Borst liefdevol over een basis van leven, de zorg voor een demente moeder, en dacht: die zal straks ook wel even over het afgelasten van Duitsland-Nederland praten. Maar we gingen een taart bakken en dat was eigenlijk ook wel humor. Het nieuws liep onderhand onverbiddelijk door.

Sport en politiek hebben alles met elkaar te maken

Volgens Duitse media zou rond het stadion een ziekenwagen zijn aangetroffen vol explosieven. Die misselijk makende truc hadden de mogelijke terroristen in Hannover wellicht afgekeken van onze Gretta Duisenberg, toen zij voor een reportage in Israël op haar manier een ambulance misbruikte als bescherming genietend vervoermiddel.

Eind 2015 moeten we helaas constateren dat terreurdreiging ons eerst België-Spanje ontnam en later ook nog Duitsland-Nederland, dat sport en politiek alles met elkaar hebben te maken. Gelukkig ging Engeland-Frankrijk op Wembley wel door. De wedstrijd zelf was ondergeschikt aan de symbolische uitingen voor de wedstrijd. Dat de wedstrijd werd gespeeld, was eigenlijk al genoeg. De wedstrijd zelf deed er eigenlijk niet toe. Een van de hoogtepunten was dan ook het applaus na rust toen Lassana Diarra, die bij de aanslagen vrijdag een nichtje verloor, het veld betrad.

In Kopenhagen klopte fenomeen Zlatan in zijn eentje Denemarken. Het moest de avond van de sportiviteit worden, dus zagen we van de Slovenen in de kwalificatiewedstrijd tegen Oekraïne een paar ouderwetse aanslagen plegen op benen van tegenstanders. En dan te bedenken dat ik ben opgegroeid in de Molenbeekstraat.

Delen: