Word abonnee

Column

Op z’n Frits: systeem Arjen Robben

door: Frits Barend
14 november 2015

Wales-Nederland bevestigde het gelijk van Louis van Gaal en de nivellering van het Nederlandse voetbal.

Ik keek de tweede helft op de redactie van Pauw, omdat we in de uitzending even kort zouden terugblikken op de interland, op de Ajax-soap 'Goeie voetbal, slechte bestuurder' maar het vooral zouden hebben over atletiek en drugs in de topsport.

Toen kwam Parijs en zou de late-night talkshow volkomen terecht alleen over de terroristische aanslagen gaan. Geplande gasten Sophie Hilbrand, Ronald Giphart en ik boden meteen aan om van tafel weg te blijven. We schakelden rond tien uur over naar Frankrijk-Duitsland live op de ARD waar we verzeild raakten in een surrealistische voetbalavond inclusief bommen die ineens echte bommen bleken te zijn.

'Het systeem dat Nederland speelde, heet geen 5-3-2, geen 4-3-3, maar heel simpel: systeem Robben'

Op mijn telefoon keek ik onderhand naar het ietwat armetierige elftal van Wales met een aantal spelers dat zo op het oog was weggelopen uit het gevreesde rugby-team van Wales. Maar die beren van gozers hebben zich wel geplaatst voor het EK in Frankrijk. Ben benieuwd of zij net zo vaak op doping worden gecontroleerd als Tom Dumoulin en Dafne Schippers.

Onderhand scoorde Arjen Robben slechts twee keer waar hij er vier had kunnen maken. Robben nadert weer de fitheid van de zomer van 2014. In die vorm behoort hij met Messi en Ronaldo tot de drie besten ter wereld, tot de spelers die in hun eentje het verschil kunnen maken. Het systeem dat Nederland speelde, heet geen 5-3-2, geen 4-3-3, maar heel simpel: systeem Robben. Alle ballen op Robben. Als Robben fit is, is er voorlopig geen beter systeem. Het is intriest voor ons allen dat Nederland dat systeem de afgelopen anderhalf jaar niet kon of wilde spelen. Dinsdag tegen Duitsland speelt Nederland noodgedwongen zonder Robben. Er is dus een excuus. Voor het geval dat. 

Delen: