Word abonnee

Column

Van Geel moet Van Dorp of mij bellen

door: Frits Barend
17 maart 2015

Feyenoord overweegt om in zee te gaan met het trainersduo Van Gastel en Van Bronckhorst. Frits Barend vormde jarenlang een duo met Henk van Dorp, zowel op radio en televisie. Hij adviseert om met het trainersduo in zee te gaan. 

Giovanni van Bronckhorst en Jean-Paul van Gastel gaan Feyenoord leiden. Hoop ik. Denk ik. Noem mij een betere optie dan die twee? En laten we niet overdrijven. Spelers maken de coach(es), niet andersom, ook al willen sommige coaches ons anders doen geloven.

'Ik zie geen coach die meer kan bereiken dan het duo Van Gastel en Van Bronckhorst'

Al die coaches kwamen als voetballer net tekort voor de top, met José Mourinho als mooiste voorbeeld. Natuurijk kun je als coach veel toevoegen, maar in de eerste plaats heb je goede spelers nodig. Vraag het Mourinho's neefje Louis van Gaal. Als Feyenoord de huidige spelersgroep bij elkaar kan houden en de onverwoestbare Dirk Kuijt komt de groep versterken, als die ene veel te dure aankoop Bilal Basacikoglu wakker wordt, zelfs als Jordy Clasie wordt verkocht, zie ik geen coach die meer kan bereiken dan de coaches Van Gastel en Van Bronckhorst.

Ik lees allerlei cliche gelul over één baas, dat een van de twee de baas moet zijn en de beslissingen moet nemen. Ik raad technisch directeur Martin van Geel, Giovanni en Jean-Paul aan om Henk van Dorp en mij te bellen. Henk en ik vormden meer dan veertig jaar een journalistiek duo, als schrijvende-, radio- en televisiemakende tweeling. Ik denk dus zomaar dat ik kan oordelen over een duo.

'In diepste wezen gaat het om dezelfde machanismes'

Is er een verschil tussen coach van Feyenoord en presentator-samensteller van een dagelijkse late night? Ja natuurlijk, maar ook nee. In diepste wezen gaat het om dezelfde mechanismes. Je werkt in de luwte en in de schijnwerper, vaak onder grote druk. Je wordt met groot genoegen neergesabeld na een fout.

Dan is er de grote vraag of er een baas was bij Henk en mij? Ja, de baas/basis was dat we naar elkaar luisterden en een heel simpele, ongeschreven afspraak hadden gemaakt: we vallen elkaar nooit af. We konden meningsverschillen hebben, het principieel oneens zijn, maar tegelijk met de ruggen naar elkaar staan. Dat was de basis.

'Leve het duo BvG, zegt een lid van voormalige duo BvD'

De ene keer staat Van Gastel de pers te woord, de andere keer Van Bronckhorst, samen voeren ze belangrijke gesprekken, samen of om beurten doen ze de wedstrijdbespreking. Dan ben je meteen heel vernieuwend. Als Feyenoord wil weten, hoe wij het veertig jaar deden, zijn we bereid tot een verkorte cursus duo-leiderschap. Of we succesvol waren, laat ik aan derden over. We hadden in elk geval heel veel plezier. En dat is in het leven en in het voetballen en niet onbelangrijke factor. Dus leve het duo BvG, zegt een lid van voormalige duo BvD.

Delen: