Word abonnee

Column

Van Hanegem: ‘In de tweede helft maar gaan stofzuigen’

door: Frits Barend
9 februari 2015

Willem van Hanegem wordt bedankt. Hij heeft de markt voor ons mannen, het soort dat de hele zaterdag en zondag een diarree van voetbalwedstrijden voorbij ziet komen en daarbij niet wil worden gestoord, zwaar verpest. Willem heeft zich gisteren blauw geërgerd aan Feyenoord, schrijft hij in zijn column in het Algemeen Dagblad. Dat kan, maar dan ineens schrijft onze Held: “Ik ben in de tweede helft de trap maar gaan stofzuigen, want ik werd bozer en bozer.”

Normaal delen mijn vrouw en ik de krant, maar maandag heb ik het AD meegenomen en niet meer afgestaan. Regelmatig vraagt mijn vrouw of ik naar een leuke wedstrijd kijk. Soms antwoord ik ontkennend. “Maar ik blijf wel kijken,” roep ik, “dus ik kan geen boodschappen doen en ook de afwasmachine niet uitruimen. Nee, alsjeblieft niet gaan stofzuigen. Ja schat, het is ook een beetje mijn werk.”

'Willem anno 2015 is de moderne huisman, Willem is emancipatie'

En dan schrijft Willem ineens dat hij tijdens Feyenoord-Cambuur zelf de trap is gaan stofzuigen. Maar tegelijk laat dat beeld me ook niet meer los, Willem van Hanegem als stofzuiger. Natuurlijk wilde hij in zijn gloriejaren als international nog wel eens een stofje zuigen, maar een Willem die thuis stofzuigt? Willem kennen we toch vooral als de man die nog geen kop koffie kon zetten, die niet eens wist waar de stofzuiger stond en anders wel allergisch was voor het geluid. Dat beeld is wreed verstoord. Je ziet het voor je, Feyenoord-Cambuur is zo'n half uur bezig en onze held Willem denkt: als Ajax straks begint, komt het er niet van, want dan moet ik de was doen; als FC Twente daarna begint, moet ik de aardappels schillen, dus laat ik nu maar vast beginnen met de trap te zuigen, dan doe ik daarna de slaapkamer en logeerkamer en kan ik tijdens Ajax de woonkamer doen, want die wedstrijd kijk ik toch zonder geluid. Willem anno 2015 is de moderne huisman, Willem is emancipatie. Dat is heel nobel, maar in het Jiddisch noemen ze zo iemand wel een 'kippensoep-versteerder'. En heel eerlijk, zien we het Johan Cruijff doen, de trap stofzuigen tijdens een saaie wedstrijd van Ajax?

Delen: