Word abonnee

Column

Verdedigen is een vies woord bij Ajax

door: Frits Barend
5 augustus 2015

Voor de wedstrijd van Ajax tegen het zeer middelmatige Rapid Wien heb ik van niet een Ajax-watcher op radio, tv of krant gehoord of gelezen dat het belachelijk was dat Ajax met Ricardo van Rhijn, John Heitinga, Lasse Schöne en Nemanja Gudelj zoveel ervaring op de bank liet.
 
Blijkbaar vond Frank de Boer die vier niet goed genoeg, anders had hij ze wel opgesteld en deelden de Ajax-watchers zijn inzicht, anders hadden ze tevoren wel hun twijfels geuit. Het ontbreken van de routine en het kiezen voor de tieners werden als feit genoteerd, zonder waardeoordeel.

De stomme fouten en slordigheden in de verdediging hebben niets te maken met jeugd, maar met talent.

De grootste denkfout achteraf is dan ook om te gaan geloven dat Ajax gisteren van Rapid Wien verloor door jeugdigheid. De stomme fouten en slordigheden in de verdediging hebben niets te maken met jeugd, maar met talent. Daley Sinkgraven was na de eerste goal de gebeten hond, omdat hij op het middenveld een probleem voetballend wilde oplossen. Hij werd echter door een medespeler die zelf in de problemen zat, van dichtbij in de problemen gebracht en wilde de bal niet meteen 'dom' naar voren knallen.
 
Na zijn balverlies toonde de bijna complete verdediging gebrek aan defensief talent. Het probleem in de verdediging van Ajax was weer eens dat alle vier de verdedigers oh zo goed kunnen voetballen, maar verdedigen ho maar. Verdedigen is al decennia lang niet alleen een vies woord bij Ajax, maar ook een minderwaardige tak van het voetballen.

Zij waren de ideale Nederlandse verdedigers omdat ze alles zo mooi voetballend konden oplossen.

Waarom trok Johan Cruijff in de jaren tachtig ooit Ronald Spelbos aan? Wat maakte Jaap Stam zo goed? Niet alle verdedigers hoeven een evenknie te zijn van Ronald Koeman, Danny Blind of Frank de Boer zelf. Zij waren de ideale Nederlandse verdedigers omdat ze alles zo mooi voetballend konden oplossen.
 
Ik vrees dat Frank de Boer in de verdediging van Ajax klonen van zich zelf zoekt en opstelt. Dan moet hij weten dat hij de fouten als tegen Rapid Wien, fouten zoals hij ze zelf soms ook maakte, er gratis bijkrijgt.

Delen: