Word abonnee

Column

Vurnon Anita de nieuwe rechtsback van Oranje

door: Frits Barend
6 oktober 2015

Wie spelen zaterdag rechts- en linksback tegen Kazachstan? Die posities zijn een probleem bij Oranje. Dat is eigenlijk heel gek, want zo moeilijk is het niet, back spelen.

De problemen zijn al jaren zo groot dat aanvaller Dirk Kuyt in Brazilië zowel rechts- als linksback speelde. En goed ook. Gregory van der Wiel en Daryl Janmaat leken de rechtsbacks van de toekomst met Ricardo van Rhijn als alternatief.

Van Rhijn is sinds Kenny Tete rechtsback is bij Ajax helemaal uit beeld verdwenen. Van der Wiel is na zijn matige laatste interlands gepasseerd, Janmaat was gepasseerd, keerde terug maar haakte deze week geblesseerd af. Alternatief Rick Karsdorp werd niet geselecteerd en raakte ook nog eens geblesseerd vlak voordat Janmaat wegviel. 

'Natuurlijk kan ik op die positie spelen, maar ik weet nog van niets'

Bondscoach Danny Blind heeft geen vervanger opgeroepen voor de geblesseerde Janmaat, mede omdat ook Paul Verhaegh geblesseerd is. Terecht, want het alternatief naast de onervaren Tete trainde vanochtend gewoon mee in Noordwijk. Ooit zag Martin Jol Vurnon Anita als de linksback van Ajax, tot zijn opvolger Frank de Boer op die positie Daley Blind verkoos.

De rechtsbenige Anita is middenvelder van Newcastle United, maar kan gewoon back spelen en zeker rechtsback tegen Kazachstan. Anita vanochtend: “Natuurlijk kan ik op die positie spelen, maar ik weet nog van niets.”  De bondscoach: “Jullie konden wel eens gelijk hebben, Anita kan daar zeker spelen.”

Delen: