Word abonnee

Column

Zuur voor Zoet

door: Frits Barend
10 oktober 2016

Een coach maakt keuzes en een journalist beoordeelt de keuzes. Zo simpel zit de wereld in elkaar. Bondscoach Danny Blind had in de zomer al gekozen voor Quincy Promes en Vincent Janssen als, bij wijze van spreken, de eerste twee die op het wedstrijdformulier staan.

Promes glorieert wekelijks ver weg van familie en vrienden in de redelijk zware Russische competitie en maakte het vertrouwen waar. Vincent Janssen is een fenomeen. Hij had de laatste weken nauwelijks gespeeld bij Tottenham Hotspur en verloochende alle selectiewetten. Hij stond er vrijdagavond meteen. Zijn schot op de paal en zijn schitterende doelpunt bepaalden mede de ineens positieve stemming over Blind en Oranje. Dat is ook weer (het leuke van) journalistiek. De keuzes van Blind tegen Wit-Rusland waren logische keuzes, op twee na. Vlak na de start van de competitie waren we in Rome bij Stefan de Vrij voor Onze Helden. We waren niet alleen verrast over zijn fitheid, maar ook hoe zich manifesteert. De Vrij heeft sinds de start van de competitie nog geen minuut gemist, is niet een keer gewisseld en is de onbetwiste capo van de defensie in het land van verdedigers. Zijn trainer, Simone Inzaghi, zeg maar broer van, straalde toen we hem vroegen naar De Vrij. Mede door De Vrij draait Lazio mee in de top van de Serie A. Ik had dus altijd De Vrij laten spelen tegen Wit-Rusland en mag hopen dat hij wel tegen Frankrijk speelt.

'Keepers wissel je niet zomaar'

De andere keus waarvan ik opkeek, was Maarten Stekelenburg in het doel voor Jeroen Zoet. Keepers wissel je niet zomaar. De bekendste wissels in Nederland, Edwin van der Sar voor Stanley Menzo en Jasper Cillessen voor Kenneth Vermeer bij Ajax, Kenneth Vermeer voor Edwin Mulder bij Feyenoord en ook eigenlijk Jeroen Zoet voor Cillessen bij Oranje, lieten diepe sporen na bij de gepasseerde keepers. Zij moesten op zoek naar een nieuwe club. Maar de keuzes waren gebaseerd op aantoonbare feiten, namelijk fouten en mindere periodes van de betrokken keepers. Heeft Zoet die fouten gemaakt? Heb ze niet gezien. Maarten Stekelenburg speelt voortreffelijk bij Everton en is terecht geselecteerd. Maar Jeroen Zoet is jong, is misschien nog niet top maar speelt wel Champions League met PSV, bleef overeind in moeilijke situaties en heeft niet een keer gefaald. In een tijd van cijfers en statistieken is het gek dat je je keeper op gevoel kiest, zoals Blind zijn keuze rechtvaardigde. Zoet oog beschaafd, zal niets roepen in de media en Stekelenburg keurig inschieten, maar vanbinnen moet hij overlopen van frustratie. En dan is er nog iets. Zoet speelt zoals gezegd Champions League met PSV. Weet niet precies hoe ik het moet verwoorden, maar mijn gevoel zegt dat er iets schuurt als je een goed functionerende keeper van een Nederlandse topclub louter op gevoel passeert. 

Delen: