Word abonnee

Column

De peperdure gok van Frank de Boer

door: Luuc Renema
5 augustus 2015

Ajax-trainer Frank de Boer moest na het Champions League-debacle in de Amsterdam Arena diep door het stof. Met een piepjonge selectie ging hij tegen Rapid Wien ten onder: 2-3. “Dit is een hele dure les.”

Het aanwezige journaille legde de oefenmeester van de Amsterdammers terecht het vuur aan de schenen. Waarom koos De Boer voor de jeugd en liet hij Ricardo van Rhijn, John Heitinga, Nick Viergever, Lasse Schöne en Nemanja Gudelj, jongens met genoeg eredivisie-ervaring, op de bank plaatsnemen?

De Boer: “Als we iemand met echt ervaring hadden kunnen halen, dan hadden we dat gedaan. Nu kies je voor de spelers die er op dit moment zijn en laat je je deze jongens spelen. Dit zijn echt toptalenten.”

Toptalenten of niet, de Ajax-defensie was zo lek als een mandje. Tot drie keer toe kreeg de aanval van de Oostenrijkse opponent de vrije doortocht. Was dat ook gebeurd met een ervaren man als John Heitinga?

Het antwoord zullen we nooit weten, want Kenny Tete, Joël Veltman, Jairo Riedewald en Mitchell Dijks moesten de lijnen in de verdediging gesloten houden. Een opgave waar het viertal in de eerste helft faliekant in faalde.

Daarbij moet gezegd worden dat Rapid Wien slechts twee kansen kreeg, maar dat werden wel direct twee doelpunten. “In de eerste helft kregen we een lesje in effectiviteit,” vond De Boer. “Ook dat hoort bij het voetbal. We moeten beseffen dat we de bal soms een hijs moeten geven.”

Dat gebeurde niet, dus blijft rechtsback Tete voorlopig even op twee Champions League-wedstrijden steken. De 19-jarige verdediger, die collega en international Ricardo van Rhijn uit de basis speelde, had er dan ook flink de pest in. “We zijn niet door, dus mijn gevoel spreekt voor zich.”

Kan het supertalent dan uitleggen wat er op het veld zo gruwelijk fout ging? “Ik heb geen idee. Misschien waren we niet alert na de 2-2. Dat hadden we ook al in de oefenwedstrijd tegen VfL Wolfsburg. Misschien was het wel toeval.”

Tete speelde voor het eerst in de Arena van de Champions League. “Voor mijn gevoel heb ik zoveel gewonnen. Ik heb hier zo lang voor gestreden, zo lang op de deur geklopt, maar de kans niet gekregen. Mooi dat ik nu het vertrouwen krijg van de trainer.”

De Boer moest naderhand de hand in eigen boezem steken. “In plaats van met de punt na achteren te spelen na de 2-2, bleven we met twee spitsen acteren. Daar kwam uiteindelijk het derde doelpunt  uit. Heel erg zuur. Niemand had erop gerekend. Ook wij niet.”

Delen: