Word abonnee

Column

Afonso Alves moet terug naar Heerenveen

door: Redactie Helden
2 oktober 2015

Zeg nou zelf. De houterige en technisch beperkte cultspits Henk Veerman of Afonso Alves als doelpuntenmachine in de Heerenveen-aanval? Of de Braziliaan op de plaats van de in Friesland verdwaalde oud-Feyenoorder Mitchell te Vrede? Nee, logisch dat de Friese aanhang deze week op het ‘Milanello’ van SC Heerenveen het fenomeen Afonso Alves innig in de armen sloot.

Het fenomeen dat Friesland in september 2007 in vuur en vlam zette door zeven goals te maken tegen Heracles Almelo. Ja, die Afonso Alves is terug in Nederland en kan niet wachten op een nieuwe successtory bij de club waar hij een spits van de buitencategorie werd en het Braziliaans Elftal haalde.

De opwinding was er in de ochtend al in de kleedkamer. De inmiddels kale spits meldde zich keurig met zijn toilettasje op het sportpark aan de overkant van het Abe Lenstra-stadion om even te laten zien dat hij nog steeds heel makkelijk de ballen met links, rechts en het hoofd in het kruis jaagt.

‘Afonso Alves is terug’, gonst het al dagen door Friesland. Daar waar de Braziliaanse held in de zon op het terras bij schaatscafé 'It Houtsje’ en aan de overkant bij ‘De Buurman’ in Heerenveen bij pils en Berenburg een veel populairder gespreksthema is dan de strijd rond de bestuurskamer van de SC Heerenveen. Onder leiding van een gepatenteerde ijdeltuit hoopt een bus vol sportieve en bestuurlijke lichtgewichten uit Sneek hier een standbeeld te krijgen naast dat van Abe Lenstra.

Een machtsgreep waar de fans van SC Heerenveen net zo weinig van begrijpen als van de aarzeling van trainer Dwight Lodeweges om de Braziliaanse doelpuntenmachine weer innig in de armen te sluiten.

Een echte cultheld is zelfs in Friesland niet iets van alle dag

Afonso Alves is in Brazilië nog steeds een grote meneer. Hij speelde in 2006 in de aanloop naar de Copa America tegen Engeland en Turkije en zat in het sterrenteam van bondscoach Dunga dat in 2007 daadwerkelijk Zuid Amerikaans kampioen werd. In de finale mocht hij niet meer dan warm lopen langs de zijlijn. Meer was ook niet nodig, want de sterrenformatie sloopte met 3-0 aartsrivaal Argentinië.

Tekst gaat verder onder de foto

Die Alves mocht dus op een 'Indian Summer’ dag meedoen met de beloften van Heerenveen. Een beetje Bono zonder U2 maar met de dorpsfanfare van Hattem. De kleedkamer zweeg toen de rijk getatoeëerde Braziliaan zijn design-overhemd uittrok. Een echte cultheld is zelfs in Friesland niet iets van alle dag. Zeker de Scandinaviërs durfden nauwelijks op te kijken toen hij bij het warm draaien zijn imposante dijen aanspande. Want ook bij de Zweedse topclub Malmö FF gonst zijn naam nog steeds rond en Zweedse deernen krijgen rode koontjes als alleen al het bericht tot Malmö doordringt dat de grote Alves ‘back in Europe’ is.

Vrienden weten te melden dat Alves hoopt op een glorieuze comeback bij Heerenveen

In Nederland pakte de Braziliaan met de vedette-look de Gouden Schoen in 2007. Alleen was hij er zelf in de Hilversumse Studio 21 niet bij, omdat Heerenveen en het AZ van Dirk Scheringa en Louis van Gaal in oorlog waren over een al of niet stiekeme actie van de voormalige DSB-directeur.

AZ wilde achttien miljoen euro betalen, maar de sluwe SC Heerenveen-onderhandelaars wilden meer en Alves vertrok voor twintig miljoen euro naar Middlesbrough in de Engelse Premier League waar hij minder succesvol was. 10 goals in 42 wedstrijden. De laatste jaren speelde hij in Qatar. Pikte in slaapverwekkende competities zijn goaltjes en zakken geld mee en meldde zich ineens weer bij de club waar hij wereldfaam realiseerde. Officieel vanwege een vriendenbezoek in het Friese dorp Akkrum, maar vrienden weten te melden dat hij hoopt op een glorieuze comeback.

Beste Jelko, de Nederlandse competitie kan wel weer een vedette met branie gebruiken

En natuurlijk moet hij weer in het blauwwitte shirt het Friese volkslied mee zingen. Nederland en Heerenveen zijn wel klaar met ideale schoonzonen die als ballerina’s met voetbalschoenen met zuurstokkleuren net iets te kort komen om voor spanning en sensatie te zorgen. Afonso Alves is zelfs als hij op de tribune zit een grotere meneer dan het hele SC Heerenveen van nu. Ik denk dat Zweedse Friezen als Simon Thern en Sam Larsson nu al de vraag bij de Heerenveen-leiding hebben neergelegd waarom de Braziliaan al niet door voorzitter Jelko van der Wiel trots aan Nederland is gepresenteerd.

Beste Jelko, de terugkeer van Afonso Alves is niet alleen goed voor Friesland, maar voor heel Nederland. De Nederlandse competitie kan wel weer een vedette met branie gebruiken. Snel dat contract dus voor Afonso Alves die niets liever wil dan langs het standbeeldje van Abe Lenstra via de hoofdingang de thuis-kleedkamer van SC Heerenveen in wandelen. Dan is er ook meteen geen bestuurlijke crisis meer.

Alves staat boven het gekonkel van tweedehands autohandelaren, buschauffeurs en meer onruststokers. De Braziliaan laat zijn voeten spreken en het is stil in het Abe Lenstra-stadion. Winnaars hebben geen machtsspelletjes nodig. Die staan op als het moet.

Delen: