Word abonnee

Column

Blog Edwin Struis: Een zielig hoopje mens

door: Redactie Helden
10 juli 2014

Soms, heel soms, vervaagt de scheidslijn tussen onafhankelijk, kritisch journalist en gedreven topsporter. Als er na afloop van de verloren halve finale tegen Argentinië een zielig hoopje mens genaamd Ron Vlaar de mixed zone binnen sloft, wil je het liefst een arm om z'n schouder slaan, hem opbeuren door te zeggen dat hij wederom z'n bijnaam The Rock alle eer aandeed, dat hij persoonlijk terug kan kijken op een geslaagd WK en dat het zeker niet aan hem lag dat Oranje de laatste twee duels nogal doelloos opereerde.

Maar dat telt nu allemaal niet. Je bent als topsporter zo goed als je laatste actie en dat is in zijn geval het missen van de eerste strafschop in de penaltyreeks. Oog in oog met een andere ex-AZ'er Sergio Romero produceert de stoere stopper een veel te slap ingeschoten bal die een makkelijke prooi was voor de doelman. Na één verprutste strafschop zat Argentinië al op rozen. En dus is Vlaar bijna ontroostbaar na afloop op z'n ronde langs de vele collega's.

'Verder' betekent in dit geval WK-duel 63, oftewel de meest onnodige en overbodige wedstrijd van allemaal, de strijd om het brons

Hoewel hij oogt als iemand die het liefst op zoek gaat naar een boom en een stuk touw, brengt hij het op om ook nog wat teksten uit te braken. Terwijl veel van z'n soortgenoten daar nu niet over zouden peinzen. Want ja, goede wedstrijd of niet: er telt maar één ding en dat is dat Oranje is uitgeschakeld voor de titel. Een nieuwe strafschoppenreeks werd dit keer niet overleefd. En dus glijden de complimenten over z'n vertoonde spel zo van de man uit Hensbroek af. “Dit is zo zuur,” weet hij nog te produceren. “Zo teleurstellend. We waren er heel dichtbij, maar het was niet goed genoeg. Het is jammer dat we niet wat meer gecreëerd hebben in de wedstrijd, het was nu meer een schaakwedstrijd. De organisatie stond aan beide kanten heel goed, maar daar schiet je nu heel weinig mee op. Topsport is hard, we moeten weer verder.”

'Verder' betekent in dit geval WK-duel 63, oftewel de meest onnodige en overbodige wedstrijd van allemaal, de strijd om het brons. Bondscoach Louis van Gaal riep ook na dit duel weer dat deze wedstrijd afgeschaft dient te worden: “Maar dat riep ik tien, vijftien jaar geleden ook al. Het gaat nergens over. Je hebt als je in deze wedstrijd ook onderuit gaat zelfs de kans om als loser te worden bestempeld omdat je de laatste duels verliest en dat verdient deze groep niet.”

Ik zal proosten op Ron Vlaar, Arjen Robben en de andere Oranje-helden

De situatie doet sterk denken aan die van 1998 toen Oranje ook na strafschoppen de halve finale verloor, maar wel na een veel meeslepender partij dan deze, en een dag voor de finale moest aantreden in het Parijse Parc des Princes tegen Kroatië. Die veel gemotiveerder waren dan de Nederlanders en met 2-1 aan het langste eind trokken. Later vonden veel spelers het jammer dat ze die wedstrijd niet wat serieuzer genomen hadden, want een bronzen WK-medaille misstaat niet op je cv. Veel staat me overigens niet meer bij van die bewuste wedstrijd op de mislukte koprol van Boudewijn Zenden na die op geheel onorthodoxe wijze zijn treffer vierde.

Komende zaterdag zal ik er niet bij zijn in Brasilia. In plaats van koekeloeren naar een totaal overbodig potje voetbal weet ik een betere tijdsbesteding: m'n vijftigste verjaardag vieren in Rio. Met in m'n ene hand een caipirinha en in de andere een feestsigaar zal ik met een schuin oog naar de tv kijken. En proosten op Ron Vlaar, Arjen Robben en de andere Oranje-helden. En op zondag zal ik in Maracanã de vierde wereldtitel van de Duitsers met applaus begroeten. Want als één team het verdient zijn zij het. Daar kan niemand iets aan doen, ook Lionel Messi niet.

Delen: