Word abonnee

Column

Brazilië ziet Oranje als dé grote favoriet

door: Redactie Helden
22 juni 2014

Ook Peter Heerschop is neergestreken in Brazilië om Oranje eindelijk aan de wereldtitel te helpen. Voor Helden houdt de komiek en presentator zijn belevenissen in het land van de samba bij.

Afgelopen dagen is er weer veel gebeurd. Nog even over vorige week rond de wedstrijd van Oranje tegen Australië. Iets dat mijn leven kan gaan veranderen.

Woensdag, voor de wedstrijd van Oranje tegen Australië, liep ik mee in de grote Oranjemars naar het stadion. Vlak voor het stadion werd ik aangehouden door een Braziliaanse cameraploeg die mij het een en ander wilde vragen. Hoeveel ik dacht dat Nederland zou spelen tegen Australië. Ik zei; “Ik denk 3-2 voor Oranje.”

 Ik zei dat ik hoopte op een finale tussen Nederland en Brazilië

De interviewer vroeg wat ik vond van het Braziliaanse team. Ik zei dat ik hoopte op een finale tussen Nederland en Brazilië. Hij vroeg hoeveel ik dacht dat het dan zou worden. Ik zei; “Tegen dat soort landen winnen wij altijd met 5-1.” Hij vroeg of ik dronken was? Ik zei: “Nee, ik ben een volgeling van Louis van Gaal.”

En dat ging zo een tijdje door. Nu komt het. Wat is er gebeurd? Ik was donderdag in elk nieuwsbulletin op de Braziliaanse nationale televisie. Ik zweer het, echt waar. Totaal bijna 100 miljoen kijkers. En niks een half uur geen beeld. Nee, nee. Ik was gewoon om het uur op het Braziliaanse journaal. Echt waar.

Ze hadden trouwens ook mijn voorspelling eruit geknipt. Ze hadden eigenlijk alles eruit geknipt, behalve de vraag of ik dronken was

En ik zal je zeggen, dat kwam hier wel aan, mijn voorspelling, mijn droom over de finale. En ik heb ook mijn uiteenzetting over de zorg, het onderwijs en de sociale rechtsstaat uitgelegd. Jammer dat ze dat laatste stuk eruit hadden geknipt, anders had ik waarschijnlijk dit weekend al op uitnodiging bij het parlement gezeten.

Ze hadden trouwens ook mijn voorspelling eruit geknipt. Ze hadden eigenlijk alles eruit geknipt, behalve de vraag of ik dronken was. Daarna zoemden ze in op mijn ogen, die natuurlijk vermoeid waren omdat ik hier elke dag om kwart over vier op moet staan en omdat ik al een beetje dronken was.

Brazilianen in de bar legden mij uit dat Brazilië afwacht wat Oranje doet en daar hun tactiek op aanpassen

Zaterdag zijn we naar São Paulo gevlogen voor de derde wedstrijd van Oranje. Uiteraard genoten van Luis Suarez tegen het soepie van Engeland. Wat een fantastische voetballer. En wat is het genieten van een spits die zo verschrikkelijk rustig blijft in het zestienmetergebied. Het lijkt wel of Suarez bij een kans alles in slow-motion ziet en daarom precies de goede keuze kan maken. Engeland ligt er alweer uit en ik begreep dat de Engelse bond heeft gevraagd of ze bij het volgende WK voortaan elke wedstrijd mogen beginnen met een 2-0 voorsprong, anders wordt het nooit wat.

Maar goed, nu ga ik me voorbereiden op Nederland-Chili. Daarna volgt pas de laatste groepswedstrijd van Brazilië. En dat is opvallend, want de vorige twee wedstrijden speelden zij een dag vóór Oranje. Brazilianen in de bar legden mij uit dat Brazilië afwacht wat Oranje doet en daar hun tactiek op aanpassen. Vooraf waren wij bang om in de achtste finale tegen Brazilië te moeten. Hier is het omgekeerd. Brazilië ziet Oranje als dé grote favoriet. Laat Oranje er maandag alles aan doen om groepshoofd te worden. Dan worden wij in elke bar met applaus begroet.

Delen: