Word abonnee

Column

Column Diana: Aanvallen

door: Redactie Helden
19 november 2015

Ik realiseerde het me eergisteravond, op de dag dat ik besloot om toch Nederland – Duitsland te kijken. Dat ze ook het voetbal hadden aangevallen. Ons voetbal. Mijn voetbal.

Ter inleiding; ik was de afgelopen weken een beetje voetbal apathisch geworden. Ik weet niet meer precies hoe dat er in was geslopen, maar het had uiteraard nog steeds te maken met de uitschakeling voor het EK. En verder met het niveau van voetbal in Nederland over het algemeen, en in die slipstream was ik volgens mij ook nog geïrriteerd over het dopingschandaal in Rusland. Niet dat dat iets met voetbal te maken had, maar vrouwen kunnen dat. Dingen erbij halen die er niks mee te maken hebben.  

Anyway, door deze mix was er een soort apathie ingeslopen, en in deze toestand zat ik afgelopen vrijdag naar de oefeninterland Wales – Nederland te kijken. Ben toch al niet dol op oefeninterlands, maar oefeninterlands voorafgaand aan een toernooi waaraan je niet meedoet terwijl je toch al apathisch bent én alleen thuis, betekent voor mij vanalles tegelijk doen. In dit geval; internetshoppen, muziek downloaden, whatsappen, eten,  Twitter volgen en voetbal kijken.

Ik heb de hele nacht geen oog dicht gedaan. Als een soort hert in de koplampen volgde ik alles

Aan het einde van de tweede helft was daar alleen nog Twitter volgen van over gebleven. Er gebeurden vreselijke dingen in Parijs. Ze gebeurden midden op mijn timeline en het werd alleen maar erger.

Ik heb de hele nacht geen oog dicht gedaan. Als een soort hert in de koplampen volgde ik alles. Wat nu? Wat de hel. En wat dichtbij.

De week die er op volgde was zo veel. Zoveel verhalen, zoveel meningen, zoveel plaatjes, zoveel verdriet. Ik baande me er een weg doorheen en jankte een paar keer. En voor ik het wist was er ineens weer voetbal. De oefenwedstrijd Duitsland – Nederland.

Who cares kan je dan denken. Nou, I care. Die middag dacht ik al; ja, dat is het ook. Er is gewoon voetbal en dat betekent dat het leven doorgaat. Ik ga ontzettend Nederland – Duitsland kijken. Een crime van een wedstrijd die er totaal niet toe doet, maar daarom juist. Dit is ons dingetje. Dit. Is. Ons. Dingetje.

En toen werd Duitsland – Nederland afgelast. Bommelding. Ze hadden daadwerkelijk het voetbal aangevallen. Ons voetbal. Mijn voetbal.

Even was ik uit het veld geslagen, maar niet voor lang. De wedstrijd Engeland tegen Frankrijk op Wembley ging wel door. De mensen die daar op de tribune zaten, waren zich zonder twijfel stuk voor stuk bewust van de risicofactor van de wedstrijd. En zeker nadat ze via social media hoorden dat die andere wedstrijd gestaakt was.  

Maar toch bleven ze zitten. Ze bleven juíst zitten. Om dezelfde reden als dat ik ging kijken denk ik. Omdat het natuurlijk om iets veel groters ging.

De wedstrijd boeide geen reet en was tegelijkertijd van levensbelang

Je moest blind zijn om dat te missen. De beroemde boog over het Engelse stadion was in de Franse kleuren verlicht en bij de ingang van het complex was Liberté, Egalité, Fraternité met koeienletters geprojecteerd. Er waren Engelse supporters met Franse vlaggen op de wangen. De twee elkaar doorgaans hatende voetballanden hielden elkaar vast terwijl ze samen keihard La Marseillaise, het Franse volkslied zongen, gevolgd door een ijzingwekkende minuut stilte. Zowel Franse als Engelse handen klapten onafgebroken toen Lassana Diarra het veld betrad, de Franse middenvelder die zijn nichtje verloren had in de hel van Bataclan.

De wedstrijd boeide geen reet en was tegelijkertijd van levensbelang.

Want het gaat ze niet lukken. In tegendeel. Dit maakt juist dat we verbroederen, gaan samenklitten, gaan knuffelen, gaan feestvieren, gaan lachen, gaan vrijen, gaan drinken, gaan voetballen, gaan leven. En alles nét iets heftiger dan ervoor.

Je kunt dat wel aanvallen, maar je kunt het nooit kapotmaken.

Delen: