Word abonnee

Column

Column Diana: Bob de Jong stopt heus niet

door: Redactie Helden
31 december 2015

Schaatsveteraan Bob de Jong stopt heus niet. Hij zwaaide heus niet echt af afgelopen dinsdag tijdens de KPN NK afstanden. Natuurlijk was dat niet zijn laatste 10 kilometer. Ik zal je vertellen hoe het volgens mij zit.

Kijk, er is een aantal zekerheden in het leven. Na regen komt zonneschijn, de bal is rond, dat laatste drankje had niet gehoeven, we gaan allemaal dood en Bob de Jong schaatst iedere winter over je beeldbuis.

Hij debuteerde op de NK in 1995 waar hij brons won, en sindsdien kwam hij twintig winters voorbij. Twintig. Bob schaatste toen je nog een kind was, toen je puber was, toen je twintiger was en zelfs toen je dertig werd. Zo hoort het te zijn en wij gewoontedieren vinden dit soort zekerheden lekker.

Bob amuseert zich prima, maar wij hebben Bob nodig

De 39-jarige Bob weet dit zelf denk ik goed. Dat zijn schaatsen na al die jaren inmiddels een groter doel dient. Dat het niet meer alleen om hem gaat, maar ook om ons; gewoontedieren. Bob amuseert zich prima, maar wij hebben Bob nodig. Als voorbeeld. Als bewijs dat leeftijd maar een getal is. Bob kon zich meten met alle generaties. Eerst met de Gianni Rommes en Jochem Uytdehaages en later met de Sven Kramers en Jorrit Bergsma’s. Dat deed ons goed. Kijk Bob de Jong nog fit zijn als een malle! Die is al eind dertig! Wij zijn jonger! Hup naar de sportschool!

Ik denk dat Bob de Jong het belang inziet van deze voorbeeldrol, en zo geschiedde het dat hij zijn eigen schijnvertrek heeft geënsceneerd. Dat heeft hij tot in de perfectie uitgevoerd. Het voortraject, het momentum, de race, de mensen op de banken, het hoofdschudden tijdens de race, alsof het niet helemaal lekker ging (sure), het gebaar naar zijn coach dat hij geen aanwijzingen meer hoefde (logisch), en natuurlijk het absolute meesterstuk, het weggooien van het bandje om de arm. Want het knelde (tuurlijk). Diskwalificatie. Geniaal. Een meesterplan.  

Natuurlijk gaat een scheidsrechter niet een afzwaaiende schaatsveteraan na zijn laatste race diskwalificeren

(En uiteraard ook een pluim voor scheidsrechter Jan Bolt, die zo nobel was om de rol van ontzettende pannenkoek op zich te nemen. Want natuurlijk gaat een scheidsrechter niet een afzwaaiende schaatsveteraan na zijn laatste race diskwalificeren, middels één of ander regeltje waar nog nooit iemand van heeft gehoord. Behalve Jan Bolt die ook het meesterplan van Bob begreep! Uitstekend geacteerd! Hulde!)

En nu is het een kwestie van afwachten. Want het is logisch dat je een twintigjarige carrière niet gaat afsluiten met een race die niet lekker voelde, en die ook nog eens niet in de boeken komt. Ik gok op het volgende scenario: Bob gaat in januari op vakantie, rent in februari een marathon, fietst in maart wat bergetappes, zwemt in april een rivier over, wint in mei een rodeo en dan vlak voor de zomer komt de aankondiging; komende winter maak Bob de Jong zijn comeback. Omdat hij dat kan, én speciaal voor ons. Niks motiverender dan de comeback van een veertiger.

Delen: