Word abonnee

Column

Column Diana Kuip: Bullshirt

door: Redactie Helden
6 augustus 2015

Oké je mag kiezen. Óf 15 maanden de cel in, óf de fanshop van je voetbal aartsrivaal leegkopen.

Geloof het of niet, dit is een daadwerkelijk vonnis van een daadwerkelijke rechter in een daadwerkelijke rechtszaak die afgelopen week werd afgewikkeld.Terecht stond een drietal ontzettende klojo’s. Wat mij betreft. Ik vind althans iedereen die met z’n drieën iemand in elkaar mept omdat zijn clubshirt je niet aanstaat een klojo.

Nou goed, laat ik het even chronologisch vertellen.Er waren drie Duitse klojo’s, aanhangers van voetbalclub TSV 1860 München. Die zagen iemand lopen in het shirt van stadsrivaal Bayern München en besloten hem in elkaar te meppen en zijn shirtje uit te trekken. Gelukkig werden ze later opgepakt en moesten voor de rechter verschijnen. Die rechter stelde ze dus voor die keuze. Of shirtjes kopen van de club die ze haten,  óf 15 maanden de bak in.

Shirtjes. Wat is er toch eigenlijk ontzettend veel gezeur over shirtjes.

Sowieso elk jaar rond deze tijd, als de nieuwe clubkits worden gepresenteerd. Ongeveer 20 procent vindt die dan mooi, en 80 procent is kwaad. Standaard. Sinds ik op Twitter zit ben ik me wat bewuster van de commotie die het oplevert, elke keer als een club zijn nieuwe tenue lanceert.

'Wat is er toch eigenlijk ontzettend veel gezeur over shirtjes'

Ik vind het altijd erg vermakelijk om de reacties te volgen. Mopperdemopper. Ajax sprong vorig jaar qua commotie er met kop en schouders bovenuit dankzij het roze uittenue. ‘Roze was voor mietjes.’ Dit jaar moet vooral het blauw met neon oranje uitshirt van Feyenoord het ontgelden. ‘Lelijk.’

In de Premier League is er de meeste heisa op dit moment rondom de shirtjes van Manchester United. De mannenkit viel op zich redelijk in goede aarde, maar het speciale vrouwenshirt heeft een dusdanig lage V-hals dat een groot geëmancipeerd deel van de fans dit ‘seksistisch’ vindt. Een klein deel (waaronder ik) vindt hem prachtig, want meestal zijn de vrouwenshirts heel onflatteus en lomp. Nu kan je als vrouw altijd nog gewoon een S-je van het mannenshirt kiezen als je liever onflatteus en lomp wilt.  

'Mensen die mensen in elkaar meppen vanwege een shirtje vind ik dus klojo’s'

Enfin, één zekerheidje: het is eigenlijk nooit goed. Vervolgens went iedereen in de loop van het jaar aan het shirt en het jaar daaróp is iedereen vervolgens weer kwaad dat het nieuwe ontwerp zo enorm afwijkt van het oude. Dat ze eigenlijk toch wel best vonden.  

Wat betreft de drie klojo’s: die mochten dus echt kiezen van de Duitse rechter Karin Jung, die overigens zélf fan is van Duitse tweedeklasser 1860 München. Waarom ze dit bedacht? “De beklaagden gedroegen zich arrogant en toonden geen berouw.” Daarom had ze nagedacht met wat voor straf ze de drie klojo’s het hardste kon treffen. Iets kopen in de fanshop van de stadsrivaal was voor hen de maximum straf, aldus de 40 jarige rechter. De klojo’s kochten een hoed, een sjaal en natuurlijk een shirt, en moesten hun aankopen plus kassabon bij de volgende rechtszitting laten zien, anders gingen ze alsnog 15 maanden de cel in.   

Allemaal ontzettend grappig en ludiek allemaal hoor. Maar het slaat natuurlijk nergens op. Mensen die mensen in elkaar meppen vanwege een shirtje vind ik dus klojo’s, en hebben wat mij betreft niks te kiezen. Gewoon de bak in.

Delen: