Word abonnee

Column

Column Diana: De gêne van Jack

door: Redactie Helden
10 september 2015

Toch een beetje gegeneerd wendde Jack van Gelder zijn hoofd af, toen bij De Wereld Draait Door het radiofragment nogmaals werd afgespeeld. ‘Dennis Bergkamp, Dennis Bergkamp, Dennis Bergkaaaaamp….’ Het fragment kwam voor de tweede keer die avond voorbij, en nu waren Matthijs van Nieuwkerk en het studiopubliek erbij gaan klappen.

Ook zonder de commotie van de afgelopen week kan de gemiddelde voetballiefhebber het Dennis Bergkamp-commentaar wel dromen. Als het destijds bij de 2-1 tegen Argentinië niet al live in je herinnering gegrift is, dan is het wel later gebeurd omdat het in iedere sportcompilatie terugkomt, en er onder andere t-shirts, muziekmixes, drinkbekers en lipdubspelletjes van op de markt zijn.

'Zou dat Jack dan toch hebben geraakt?'

Nu klonk het fragment dus wederom keihard door de studio van DWDD, als afsluiting van een eerbetoon aan Jacks 40-jarige carrière bij de NOS. Een eerbetoon dat hij eigenlijk ook zou krijgen bij NPO Radio 1 de vrijdag ervoor, maar dat liep in de soep omdat de redactie daar wat mensen had uitgenodigd die hem gingen afzeiken. Maar hier bij DWDD werd de loftrompet flink afgestoken en kreeg het Bergkamp-commentaar van Jack een oorverdovend applaus. Toch zag je Jack een beetje gegeneerd zijn gezicht verstoppen.

Waarom dan? Zou hij het zich dan toch aangetrokken hebben, het commentaar van oud-journalist Ben de Graaf in de zure radio uitzending van NPO 1? Hij kraakte daarin de stijl en het Bergkampmoment van Jack met woorden als ‘hysterisch’, ‘psychiatrisch’ en ‘krankzinnig’. Zou dat Jack dan toch hebben geraakt?

Uiteraard heeft Ben de Graaf een punt als je het heel sec bekijkt. Jack van Gelder schreeuwt en gilt als een malle. Maar zo uit de context mag je dit soort momentopnames nooit bekijken vind ik.

Het is een beetje hetzelfde als dat je tegen Muhammad Ali na zijn ‘I am the Greatest’ zegt; ‘Hé hallo dat is op zich best wel een onbescheiden opmerking. En met wie vergelijk je je zelf eigenlijk precies?’

Of toen John F. Kennedy ‘Ich bin ein Berliner’ zei, reageren met ‘Nou John, dit klopt niet helemaal, je hebt namelijk geen Duits paspoort. Bovendien is het grammaticaal onjuist, het is namelijk ‘Ich bin Berliner’.’

Als je na een wilde nacht op gaat schrijven wat er allemaal in de hitte van de strijd gezegd is, dan is dat ook geen topverhaal hoor'

Of eigenlijk is het nog het beste vergelijkbaar met seks. Als je de ochtend na een wilde nacht eens op gaat schrijven wat er allemaal in de hitte van de strijd gezegd is, dan is dat ook geen topverhaal hoor. Weinig volzinnen. Hoop herhaling. Slecht gearticuleerd.

Maar who cares? Vannacht klopte het. Sterker nog, vannacht was het een uitstekend verhaal.

Dus Jack, kijk de volgende keer als je fragment weer voorbijkomt alsjeblieft niet meer gegeneerd, want dat zou betekenen dat wij ons ook postuum moeten schamen. Omdat we als een malle met je mee gegild hebben, en omdat we bijna 20 jaar na dato nog steeds iets weg moeten slikken als we het horen. Wij voelden ons toen net zo debiel als jij.  

Delen: