Word abonnee

Column

Column Diana: De tranen van Willem

door: Redactie Helden
28 april 2016

Jack wist dat Willem het er wél moeilijk mee had. Daar hadden ze namelijk buiten de show over gesproken. Maar Willem van Hanegem op tv laten huilen was het laatste wat Jack wilde.

Het was geen effectbejag van Jack van Gelder, dat weet ik zeker. Ook al wil Jack heus wel graag dat er meer mensen naar Peptalk gaan kijken, zijn sportpraatprogramma op Ziggo. Want de kijkcijfers staan nog niet echt in verhouding met al zijn vroegere programma’s.

Ikzelf kijk vaak, iedere week hebben ze bij Peptalk de grootste sportnamen aan tafel, iets dat wat mij betreft op tv nog te weinig gebeurt. Altijd maar die analisten en dan ook steeds dezelfde. Hier zit elke week de tafel propvol atleten. Voetballers met wielrenners, hardlopers met Formule 1-coureurs, judoka’s met tennissers.

Afgelopen maandag was de tafel wederom goed gevuld. Feyenoord-speler Jens Toornstra, hockeyinternational Ellen Hoog, wielrenner Wout Poels en Willem van Hanegem. Het gesprek kwam op Johan Cruijff, omdat die maandag 69 jaar oud zou zijn geworden.

Hij vroeg het hem vanwege het publieke onbegrip

Jack wendde zich tot Willem van Hanegem. Dat er zoveel over de dood van Johan gezegd en geschreven was, maar dat Willem zich al die tijd afzijdig had gehouden van commentaar. Waarom dat was, wilde Jack van Willem weten?

'Nou, ik heb daar helemaal geen behoefte aan,' was het directe antwoord van Willem.

'Omdat je het er moeilijk mee hebt?' vroeg Jack door.

'Ja…,' antwoordde Willem. Zijn mond vertrok en zijn kaken verstrakten.

'Omdat het iemand was die je goed hebt gekend en je dacht dat ie onsterfelijk zou zijn bij wijze van spreken?', gaf Jack als voorzetje.

Willem antwoordde niet meer. De tranen welden op in zijn ogen.

Jack schrok ervan. 'Ach Willem,' zei hij. Willem veegde de tranen uit zijn ogen en zweeg een oorverdovende stilte.

Zoals gezegd, Jack wist het van tevoren, dat Willem het er moeilijk mee had. Maar hij vroeg het hem niet om Willem aan het huilen te maken. Hij vroeg het hem vanwege het publieke onbegrip. Omdat het Willem werd verweten. Want in tegenstelling tot ongeveer iedereen had Willem van Hanegem zich inderdaad nog niet uitgesproken over de dood van zijn oud-collega Johan Cruijff. Duizenden programma’s, artikelen, fragmenten, interviews, maar Johans oud-Oranjeteamgenoot Willem had gezwegen.

De woorden kwamen er misschien niet uit, maar de boodschap was glashelder en rauw

En mensen houden daar niet van. Mensen willen dat je stelling neemt, zegt wat je denkt. Zeker als je een wekelijkse voetbalcolumn hebt zoals Willem van Hanegem. Maar Willem besprak daarin uitsluitend andere dingen en dat bracht nogal wat teweeg. De meest pissige reacties las ik de afgelopen weken op internet. Dat Van Hanegem een kutkakkerlak was, dat hij altijd jaloers was geweest op Johan. Dat hij zelfs nu Johan dood was zich nog steeds te goed voelde om over het Ajax versus Feyenoord dingetje te stappen.

En dáárom vroeg Jack het hem. Om Willem de kans te geven zich te verweren en te vertellen hoe het wel zat.

Deze reactie had niemand verwacht. De woorden kwamen er misschien niet uit, maar de boodschap was glashelder en rauw.

Johan was dood. En dat deed hem verdomme pijn.

Delen: