Word abonnee

Column

Column Diana: kom maar terug, Klaas-Jan

door: Redactie Helden
7 januari 2016

Dat kan niet anders dan een lekker gevoel geven. Dat iemand een Facebookpagina voor je start met de naam ‘Kom maar terug, Klaas-Jan’. Omdat je in het buitenland voetbalt, en omdat ze je missen, de Ajax-supporters.  En dat die Facebookpagina dan binnen een dag 5.000 volgers heeft en een paar dagen later al 10.000.

‘LIKE deze pagina als je Klaas-Jan Huntelaar ook graag terug ziet keren bij Ajax. Want Klaas-Jan; we hebben je méér dan ooit nodig’. Dat staat er als enige uitleg bij op de pagina, maar meer uitleg is blijkbaar ook niet nodig.

Ik ben gisteren de 13.331e volger geworden.  Alleen al omdat de Eredivisie een stuk leuker wordt met uit het buitenland terugkerende voetballers. Vooral nu. Kijk maar naar Feyenoord met Dirk Kuyt en Eljero Elia, en kijk naar Luuk de Jong bij PSV. Geeft gewoon cachet. Het maakt me op zich niet zoveel uit bij welke club ze precies terugkeren, want het is sowieso leuk voor de Nederlandse competitie. Maar in het geval van Klaas-Jan moet die natuurlijk wel naar Ajax. Dan is het cirkeltje rond.

Ook zijn vriendin vond dat geen leuke eigenschap

Toen ik hem acht jaar geleden interviewde voor het mannen-modeblad JFK, voetbalde hij nog bij Ajax, en droomde hij over het buitenland. 24 was hij toen. Het was een leuk interview. Geen blad voor de mond, maar ook geen ondoordachte uitspraken, daar was hij te slim voor. Af en toe dat typische geheimzinnige glimlachje. Ik probeerde hem iets te laten zeggen over hem en Henk ten Cate. Ik wist dat ze niet met elkaar konden opschieten maar hij liet zich er niet echt toe verleiden.

Wel was hij wat opener over zijn eigen slechte eigenschappen. Hij kon geen sorry zeggen, vertelde hij. Hij voelde oprecht het nut er niet van. Hij hoefde het zelf ook van niemand te horen, en zei het hooguit twee keer per jaar. Liever nog minder. Daarna gaf hij toe dat zijn vriendin dat ook geen leuke eigenschap aan hem vond. 

Voor het blad gingen we ook een modeshoot met hem doen, midden in Bos en Lommer, een Amsterdamse buurt waar veel Turkse en Marokkaanse Nederlanders wonen. Voor we het wisten, waren we omsingeld door kleine donkerharige jongetjes die niet konden geloven wie er in hun straat in een Hugo Boss-kostuum een balletje stond hoog te houden. De jongetjes waren zo superbeleefd en zo lief en grappig dat we besloten om ze ook in de modeshoot te laten figureren. Trillend en met bloedserieuze gezichtjes poseerden ze naast hem. Lief.

Hij kan bij Ajax vol aan de bak en echt zijn stempel drukken

Goed ik dwaal een beetje af, maar wat ik daarmee wilde zeggen is, dat is verdorie al acht jaar geleden. Na de Nederlandse competitie volgde de Spaanse, toen de Italiaanse en nu al weer een paar jaar de Duitse. Klaas-Jan wordt deze zomer 33. Is het inderdaad niet de hoogste tijd?

Hij heeft het allemaal wel gezien, hij pendelt nu vanuit De Achterhoek dagelijks naar Schalke 04, dat kan dus ook prima de andere kant op. Hij kan bij Ajax nog vol aan de bak en echt een stempel drukken, en kan er werken met Dennis Bergkamp, zijn held van vroeger. Ze zullen hem als lang verloren godenzoon ontvangen, je Facebookpagina zal ontploffen en de grasmat ruikt vertrouwd.  

Dus. Kom gewoon maar terug, Klaas-Jan. Wat wil je nog meer? 

Delen: