Word abonnee

Column

Column Diana Kuip: Gelijkspel afschaffen?

door: Redactie Helden
3 maart 2016

Mijn ogen glijden van zijn beige broek naar zijn jaren negentig ski-jas, en via zijn zwarte gympen naar zijn gezicht. Bruine ogen boven een baard in een verder uitdrukkingsloos gezicht. Een jaar of vijftig.

Hoe lang ik ook naar de foto kijk, ik heb geen flauw idee wat deze man voor iemand is. Het zou een leraar kunnen zijn, maar ook een bioloog, een timmerman, mijn buurman of de slager.

Maar de boodschap op zijn spandoek laat niks te raden over. “No more draw in football. Last goal wins.”

Tekst gaat verder onder de foto

Deze man is op een missie. Hij is vanmorgen denk ik al vroeg opgestaan, en heeft zich met kriebels in zijn buik gedoucht en aangekleed. Daarna heeft hij meteen zijn spandoek geïnspecteerd dat hij gisteravond gemaakt heeft –gelukkig die is droog-, een lunchpakketje gemaakt, zijn vrouw gedag gekust en de bus naar Zürich gepakt. Aangekomen op de locatie van de FIFA-conferentie heeft hij geen seconde gewacht, maar meteen zijn spandoek met plakbandjes tussen een lantarenpaal en een meterkast gespannen. En toen was het wachten geblazen tot iemand hem zou zien. Want het voetbal moet anders!  

Je ziet duidelijk dat het de man om de boodschap gaat, niet om hemzelf, deze man is geen showpony. De kwestie gaat hem aan het hart, dus goddank is er iemand die hem fotografeert. Deze foto bereikt mij via Twitter namelijk al vrij snel, helaas zonder tekst en uitleg. Nergens kan ik iets van een interview vinden; de focus ligt die dag toch op de FIFA-verkiezing zelf. En daar baal ik van, want ik heb veel vragen. Zoals: wie hoopt hij met het spandoek precies op een idee te brengen? De passerende FIFA-leden, de wereldpers, mij?

En waarom zit het hem zo hoog, dat hij daar in zijn eentje met zijn doekie gaat staan? Wat is er gebeurd, welke traumatische wedstrijd ligt hieraan ten grondslag? Voor welke club is hij? Welke nationaliteit? Gewoon een beetje duiding.

Het is namelijk op zich helemaal geen slecht idee. Een beetje rigoureus, dat wel, maar een gelijkspel is eigenlijk ook iets ontzettend raars. Juist in de sport. Ze zeggen dat dat de reden is dat de Amerikanen niet van voetbal houden. Wereldwijd is voetbal de meest populaire sport, maar in Amerika is slechts 2 procent fan. Amerikanen houden van gerechtigheid, de beste moet altijd winnen. Ze haten gelijkspel.

Ik vond dat idee van Blatter destijds heel slecht omdat het volgens mij juist geen aanvallend voetbal in de hand werkt.

Ooit heeft Sepp Blatter geopperd om het gelijkspel af te schaffen. Tijdens een interview in 2004 deponeerde hij het idee om meteen na ieder gelijkspel penalty’s te nemen. Ik geloof trouwens niet dat ‘ie dat echt meende toen, Blatter wilde juist altijd alles bij het oude houden. Volgens mij was dat destijds een trucje om niet over werkelijke verbeteringen te hoeven praten.   

Zou Blatter vanochtend langs de man met het spandoek zijn gelopen en even een knikje van verstandhouding hebben gegeven?

Ik vond dat idee van Blatter destijds heel slecht omdat het volgens mij juist geen aanvallend voetbal in de hand werkt. Gewoon negentig minuten een beetje bij je doel hangen en vooral zorgen dat je keihard op je penalty’s hebt getraind. En het meeste geld in de aankoop van een knettergoede keeper stoppen natuurlijk.

Ik had zo graag het verhaal van de man met het spandoek gehoord

Het idee van de man met het spandoek is dan beter. Bij een 1-1 wint degene die het laatst heeft gescoord. Dat betekent gewoon negentig minuten op elkaar jagen. Blijven aanvallen, nooit verslappen. Best tof toch? Nooit over deze optie nagedacht.

Daarom had ik zo graag even zijn verhaal gehoord. Misschien is het wel een Nederlander? In dat geval: beste man in je iets te grote broek, maar met je keurige spandoek. Wie ben je? Hoe ben je op dit idee gekomen, en waarom gaat je dit zo aan het hart?  

Maar vooral, ehm, wat doen we bij 0-0?

Delen: