Word abonnee

Column

Column Diana Kuip: Het hoofd van Mathew Hayman

door: Redactie Helden
14 april 2016

Het hoofd van wielrenner Mathew Hayman is waarom je op een zondagmiddag sport kijkt. Op een heerlijk zonnige zondagmiddag waarop je eigenlijk bezoek hebt.

Het hoofd van Orica Greenedge renner Hayman is de reden dat je dan tegen het bezoek zegt, sorry maar ik ga even binnen voor de tv zitten. Want Parijs-Roubaix is vandaag. Blijven jullie maar lekker buiten hoor lieve ouders en vrienden van me. Schenken jullie jezelf even in? Hier staat alles. Er is ook nog taart. Ja, ik weet dat de zon schijnt voor het eerst sinds ongeveer een halve eeuw. En ik weet dat ik een beetje aso ben. Maar misschien moet ik er iets over schrijven weet je wel?

(Dat laatste zeg ik eerlijk gezegd iets vaker dan nodig. In 70 procent van de gevallen schrijf ik er niks over. Maar soms dus wel, zoals nu.)

Want een hoofd zoals dat van Mathew Hayman wil je niet missen. Een hoofd dat vóór het hoofd van de gedoodverfde winnaar Tom Boonen over de finish komt.  
Een hoofd vol ongeloof.
Een underdoghoofd. Een hoofd waarop niemand zijn geld heeft gezet.
Een Australisch hoofd dat zegt, heb ik echt Parijs-Roubaix gewonnen? De koers die mijn lievelings is? Die klote koers, die prachtige koers, de hardste koers ter wereld?  Ik heb überhaupt in mijn leven amper iets gewonnen. Heb ik net in de eindsprint op het Velodrome Tom Boonen geklopt, die deze klassieker vandaag eigenlijk voor de vijfde keer zou winnen?

Zo'n hoofd van Mathew Hayman. Dat wil je niet missen.

Een hoofd dat zegt; hoe is dit mogelijk? Ik word volgende week 38. Een hoofd dat binnenkort gaat afzwaaien.
Een hoofd waarbij het in het verleden vaker tegen zat, dan mee. Dat het zichzelf geregeld wat moeilijker maakte dan nodig. Dat vaak bezweek onder zijn eigen opgelegde druk.
Een hoofd dat vijf weken geleden nog vertrok van de pijn, omdat een elleboogbreuk roet in het seizoen leek te gooien.
Een hoofd dat de afgelopen weken daarom vooral op de ergometer zat om te herstellen.
Een hoofd dat in overwinningsshocktoestand een beetje lijkt op dat van Beaker uit de Muppets. (Dat langwerpige poppetje dat laboratorium assistent is, wiens vocabulair bestaat uit het woord ‘Meep’ en die om de haverklap wordt opgeblazen omdat hij als scheikundeproject wordt misbruikt.)

Tekst gaat verder onder de foto

Het hoofd van één van de sympathiekste hoofden uit het peloton, volgens zijn collega’s.
Een hoofd dat letterlijk zegt;
What.
The.
Fuck?!?!

Het hoofd van Mathew Hayman dus, is de reden dat je aan het einde van een zonnige zondagmiddag weer buiten komt, met een ietwat wazige blik in je ogen. Dat het bezoek dan vraagt wie er heeft gewonnen, en dat je zegt 'Mathew Hayman', en dat niemand precies weet wie dat is. En dat het bezoek denkt dat jij een mooie zonnige middag bent misgelopen, terwijl jij weet dat je iets nog mooiers hebt gezien. Want het hoofd van Mathew Hayman is waardoor je verliefderig op het wielrennen bent, en op sport in het algemeen. Omdat daar de tofste dingen gebeuren met mensen die het verdienen omdat ze er teringhard voor hebben gewerkt.

Zo’n hoofd van Mathew Hayman. Dat wil je nooit missen.

Delen: