Word abonnee

Column

Column Diana Kuip: Koken met Shane Kluivert

door: Redactie Helden
7 april 2016

Welk programma mag van jou van de tv af? Het is was een verhit gespreksonderwerp afgelopen weekend tijdens een etentje. Er passeerde van alles de revue. Utopia, Temptation Island, Idols, Voetbal Inside, iedereen had zijn eigen irritatiepuntje.  

Die programma’s mogen van mij allemaal blijven. Sommigen daarvan kijk ik zelfs. Maar van mij mogen alle kookprogramma’s van de tv af. En dat zijn er nogal wat. Masterchef, Koken met sterren, Over de Kook, Jamie Oliver, Heel Holland Bakt, en dan heb je nog die hele zender 24 Kitchen, het interesseert me allemaal helemaal niks.

Het zal je niet verbazen dat ik niet van koken houd. Ik doe het wel, maar het mag geen koken heten. Ik doe dingen in pannen en steek een vuur eronder aan. Daarna haal ik de dingen er weer uit. Wel gezonde dingen hoor. Ik ben ijdel en slim genoeg om niet te veel rotzooi te eten. Maar verder is het een totaal liefdeloos gebeuren.

Dat het op tv barst van de kookprogramma’s is natuurlijk terecht, omdat de meeste mensen dit wél heel leuk vinden. Mensen raken erdoor geïnspireerd en gaan daarna ook lekker staan te koken. Ik niet. Er gebeuren bij mij dan drie dingen:

1: Ik voel me incompetent. Want ik zie dingen gebeuren die ik niet begrijp, ingrediënten die ik niet ken en handelingen die verdacht vind. Zoals marineren. Dan moet je iets een nachtje ‘laten staan’ in de koelkast. Een nachtje laten staan? Ik zal jou eens een nachtje laten staan.
2: Ik word chagrijnig. Dit is een direct gevolg van me incompetent voelen.
3: Ik krijg honger. Dat maakt me extra chagrijnig. 

Nou goed, dit is een hele lange inleiding naar een omslagpunt, misschien zie je dat al aankomen. Want er is sinds kort één uitzondering. Shane Kluivert.

Shane ziet er nog schattiger uit dan een puppy

Shane Kluivert is de zoon van Patrick Kluivert. Hij is acht jaar, kan fantastisch voetballen en ziet er nog schattiger uit dan een puppy. En Shane heeft op YouTube sinds kort een eigen kookprogramma. Hij was al een behoorlijke internetsensatie, zijn Instagramaccount heeft ruim 23.000 volgers. Maar nu is daar dus op YouTube ‘Koken met Shane’ aan toegevoegd.  

Ook als je niet van koken houdt is het leuk. Hoe lief Shane kijkt, hoe leuk zijn haar zit, hoe hij dingen uitlegt. (“Je hebt een staafmixer nodig. Dzzzzt”). En hoe bizar veel hij op zijn vader lijkt. 

Maar, ik vind het dus gewoon echt een goed kookprogramma. Shane gebruikt een minimale hoeveelheid ingrediënten, legt het idiotproof uit (inclusief tips om niet in je vinger te snijden), de filmpjes duren maar een paar minuten en het voelt dus totaal niet intimiderend. (Waarschijnlijk omdat Shane acht is). En gisteren heb ik courgettesoep gemaakt, omdat Shane het voordeed. Het was heel lekker.

Door Shane komt het misschien toch nog goed met mij.

 

Delen: