Word abonnee

Column

Column Diana Kuip: Oprollen

door: Redactie Helden
16 september 2015

Johan Cruijff begon deze week zijn column in de Telegraaf met een lofzang op Tom Dumoulin. Dat hij van Dumoulins instelling en uitstraling had genoten en hij noemde hem een verrijking van de Nederlandse sport. Daarna ging Johan over tot de orde van de dag met het zoveelste betoog over dat de jeugd (van Ajax) de toekomst heeft.

Door Tom een hoofdrol in zijn column te geven, geeft Cruijff het indirect al aan. Voor Nederlandse kippenvelmomenten op internationaal niveau moeten we op dit moment niet bij het voetbal zijn. Met uitzondering van PSV-Manchester United natuurlijk, maar ook Johan weet dat het verder op Europees niveau gerommel in de marge is. En erger nog, het ziet er naar uit dat Oranje een EK-loze zomer tegemoet gaat.

Omdat Cruijff de lulligste niet is, denk ik dat hij vindt dat het zaak is om de voetbalfans in tijden van schaarste een beetje te attenderen op een andere sport. Het wielrennen dus. Wielrennen samen met de Olympische Spelen als pleister op de wonde voor een EK-loze zomer van 2016. En dat kan inderdaad prima, want Nederland is vrij plotseling een wielergrootmacht geworden, met renner Tom Dumoulin als aanvoerder. Daar kan de gemiddelde Oranje voetbalfan echt wel wat lol aan beleven.

'Het wielerjargon is nogal specifiek en verschilt behoorlijk van voetbaljargon'

Voor het wielrennen zelf is dat ook alleen maar goed. Hoe meer fans, des te meer zendtijd, en hoe meer zendtijd hoe meer reclame inkomsten. Dus als ik de wielerwereld was, zou ik zelf ook een beetje slim in spelen op deze nieuwe groep om kijkers aan je te binden. 

De wielerspelregels zijn het probleem niet, die zijn niet bijzonder lastig en fungeren prima. Maar de terminologie wel. Het wielerjargon is nogal specifiek en verschilt behoorlijk van voetbaljargon, en dat zou wat beginnende kijkers uit het veld kunnen slaan. Terwijl dat nergens voor nodig is, er wordt vaak hetzelfde bedoeld. Commentatoren van NOS, Sporza en Eurosport; ik doe vast een suggestie:

Het woord ‘grinta’ zou je bijvoorbeeld kunnen vervangen voor ‘gogme’. Zeker bij Sporza hoor je ‘grinta’ als term voor karakter en doorzettingsvermogen vaak voorbij komen, gogme is bijna hetzelfde, maar dan wat meer slimmigheid. Tom Dumoulin heeft gogme. 

'Zeggen dat een renner vandaag twee chocoladebenen heeft dekt veel meer de lading'

Verder zou ik ‘slechte’ of ‘flanellen’ benen ruilen voor chocoladebenen. Het chocoladebeen in het voetbal is eigenlijk het minst goede been van de twee, maar zeggen dat een renner vandaag twee chocoladebenen heeft dekt veel meer de lading. Vind ik.

En een kwak uitdelen is feitelijk gewoon een tackle. Is qua spelregels ook net zo lastig. Soms mag een kwak wel, en soms niet, net als een tackle. Een tackle is alleen een toffer woord.

Verder lijkt me dat we een sprinter uitstekend kunnen vervangen voor spits of een pinchhitter. En een baroudeur kan geruild worden voor stofzuiger als term voor een superijverige wielrenner. En aanvallen op kousenvoeten kan prima uit de rug fietsen heten.  

Tot slot zou ik graag het woord oprollen aan het wielrennen willen toevoegen. Mijn lievelings voetbalwoord. Geen krachtiger sportterm dan oprollen. Beter dan verpletteren, beter dan verslaan, beter dan vernietigen. Tom Dumoulin rolde iedereen op tijdens de tijdrit van de Vuelta en gaat dit vermoedelijk nog wel vaker doen. Volgende zomer om precies te zijn, met als het goed is opmerkelijk veel extra fans.  

Delen: