Word abonnee

Column

Column Diana Kuip; Pitspoezen

door: Redactie Helden
16 april 2015

China is kwaad, lees ik. Op de wereldkampioen Formule 1 Lewis Hamilton. Hij spoot namelijk zondag na het winnen van de Grand Prix in Shanghai een Chinese hostess nat met champagne. Zij trok hierbij het gezicht van een oorwurm.

Weibo, het Chinese Twitter, ontplofte. De gemiddelde strekking; Hamilton is een seksist en moet de toegang tot China worden ontzegd. Nou wordt er op Twitter (en blijkbaar ook op Weibo) natuurlijk van alles geroepen, maar het werd toch een dusdanig dingetje dat Roz Hardie, voorzitter van Object dat campagne voert tegen seksisme in de media, er later over zou zeggen: “Het is een lastige positie waar de hostess zich in bevond. Ze had geen andere optie dan gewoon te blijven staan en de champagne over zich heen te laten komen. Het ziet er naar uit dat Hamilton misbruik heeft gemaakt van zijn positie.''

'De manier waarop was wat onhandig misschien, vol in haar gezicht, maar that's it

Misbruik gemaakt van de situatie. Oké. De situatie is volgens mij al jaren exact hetzelfde. De winnaars van de Grand Prix krijgen een magnumfles champagne, schudden die en spuiten vervolgens iedereen finaal van hun sokken. De andere coureurs, de fotografen, het publiek, de officials en zichzelf.

Waarom het natspuiten van de hostess dan seksistisch is snap ik dus niet. De manier waarop was wat onhandig misschien, vol in haar gezicht, maar that’s it. En ten tweede, waarom staat ze daar überhaupt? Serieus, wat doen die vrouwen daar precies? Hebben ze daar nog een functie behalve knap staan te zijn? Nee China. Is dat dan niet seksistisch?

'Eerlijk is eerlijk, waarom moeten schaars geklede vrouwen sommige sporten opleuken?'

En zou je je dan eigenlijk niet eerder moeten opwinden over de ‘grid girls’, oftewel de pitspoezen?  De vrouwen die tussen de wagens staan in hun strakke outfitjes. Die van afgelopen weekend in Shanghai zagen er goed uit, korte rokjes, blote buikjes. Maar wat was daar precies het nut van?

Eerlijk is eerlijk, überhaupt zou je je kunnen afvragen waarom schaars geklede vrouwen sommige sporten moeten opleuken en of dat niet seksistisch is.

Zoals cheerleaders voorafgaand aan basketbal- en American Football wedstrijden. Dat is natuurlijk best een vaag fenomeen. Cheerleading is weleens waar ook een sport, een kruising tussen dans en gym, maar ik denk dat ongeveer nul mannen er op die manier naar kijkt.

'En de rondemissen bij het wielrennen, dat is ook raar eigenlijk

En de ringgirls bij vechtsporten, die met een bord boven hun hoofd een rondje door de boksring lopen om de volgende ronde aan te geven. Waarom moeten die eigenlijk in bikini? En waarom kun je die rondes niet gewoon aangeven op een scorebord aan de muur?

En de rondemissen bij het wielrennen, dat is ook raar eigenlijk.  Waarom worden de wielrenners niet gekust door een vrouw én een man. Of door twee lelijke vrouwen. Of twee vrouwen in een tuinbroek.

Pfff. Nou succes ermee. Ik ga op het strand liggen. In mijn bikini.

Delen: