Word abonnee

Column

Column Diana: Kwaad

door: Redactie Helden
19 maart 2015

This is a tennisplayer you don't want to mess with.’ Dat staat er bij het ‘tennisfilmpje' dat deze week viral ging. 

In het filmpje zie je tennisser Jarmere Jenkins zo kwaad worden dat hij zijn tennisracket op zijn knie aan gort trekt. Wat echt heel knap is. Probeer het maar eens. Maar de tenniswedstrijd verloor hij vervolgens wel, want kwaad worden werkt eigenlijk bijna altijd averechts in de sport. Tenminste, een beetje kwaad maken kan kort prestatievermogen werken, maar echt kwaad worden werkt averechts. De adrenaline kost namelijk heel veel energie en haalt je uit je concentratie. Dat heb ik niet verzonnen, dat is een algemeen ‘trainerswijsheidje’.

Daarom is het eigenlijk verbijsterend hoeveel professionele sporters zichzelf niet onder controle hebben, met best wel grote gevolgen. Deze Jarmere verloor dus de wedstrijd en is tevens een prima racket armer, maar het kan nog een veel kostbaarder grapje worden. Hier een top vijf dure, kwaaie grapjes. 

'Ik kies voor Luis Suárez, bij wie de officiële bijtincidenten-teller inmiddels op drie staat'

Dennis Rodman: trappen
Een klassieker. Basketballer Dennis Rodman, in 1997 sterspeler bij de Chicago Bulls, struikelde tijdens een aanval en uit frustratie schopte hij een fotograaf die daar niks mee te maken had. De arme man zie je vervolgens naar adem snakken en in foetushouding blijven liggen. Hij moet even later op een stretcher worden weggedragen.
Kosten: schorsing van tien wedstrijden, een boete van 25.000 dollar en een schadevergoeding van 200.000 euro voor de cameraman.

Luis Suárez, bijten
Ik kan qua bijten natuurlijk ook bokser Mike Tyson noemen, die ooit uit kwaadheid een stuk uit het oor van tegenstander Evander Holyfield beet, maar ik kies voor voetballer Luis Suárez, bij wie de officiële bijtincidenten-teller inmiddels op drie staat. Louis lijkt in het wild een slimme en gevoelige jongen, maar in het veld heeft hij zijn woede totaal niet onder controle.
Kosten (meest recente beet): negen wedstijden schorsing, een boete van 82.000 euro en vier maanden toegangsverbod voor alle stadions.  

Tom Steels, gooien
Er wordt uit pissigheid veel gegooid in de sport. Met honkbalknuppels, met fietsen, met rackets, maar als je gericht gaat gooien wordt het toch een ander verhaal. De Belgische wielrenner Tom Steels gooide tijdens een massasprint in de zesde etappe van de Tour de France van 1997 een bidon naar het hoofd van Frédéric Moncassin. Tom dacht dat die hem geduwd had. Het liep goed af, tot de jury achteraf de beelden onder ogen kreeg.
Kosten: uit de Tour de France gegooid.

'Als je me net zo hoort gillen als Robin Haase, mag je me met een wit busje komen halen' 

Zinedine Zidane, kopstoot
Er zijn op zich veel destructievere kopstoten in het voetbal te noemen, maar die van Zinedine Zidane is natuurlijk de opperkopstoot. In de 110e minuut van de WK-finale 2006 beukte de Franse voetballer met zijn hoofd tegen de borst van de Italiaan Marco Materazzi, omdat die hem volgens Zidane uitmaakte voor terrorist en zijn zus voor hoer. Hij kreeg een rode kaart en moest het veld verlaten. Zidane had al had aangekondigd dat hij na dit toernooi zou stoppen met voetbal, dus dit was zijn allerlaatste kunstje.
Kosten: 4800 euro, schorsing van drie wedstrijden, dikke smet op carrière. En Frankrijk verloor de WK-finale.  

Robin Haasse, gillen
Als het over kwaaie tennissers gaat valt meestal de naam van scheldkanon John McEnroe, maar Robin Haasse begint eenzelfde reputatie op te bouwen. Deze week nog kwam hij voor de zoveelste keer in het nieuws omdat hij pissig werd om iets, maar ik doel op die keer dat hij kwaad werd vanwege de muziek. Eerlijk is eerlijk,  ik heb zelf nooit onder druk hoeven tennissen, en ik kan zelf ook niet goed werken als er muziek aan staat. Maar de dag dat je me zoals Robin Haasse “MAG DIE MUZIEK UIUIUIUIUIUIUIT!!!!!” hoort gillen mag je me in een wit busje komen halen.
Kosten: imagoschade

Delen: