Word abonnee

Column

Column Diana: Snelcursus Giovanni

door: Redactie Helden
26 maart 2015

Voor wie afgelopen week onder een steen zat; Giovanni van Bronckhorst wordt de nieuwe hoofdtrainer van Feyenoord. 

Amper vijf jaar nadat hij als profvoetballer afzwaaide volgt de 40-jarige Van Bronckhorst Fred Rutten op als hoofdtrainer in Rotterdam.

Nou bleken er best veel mensen  ‘verrast’ door de keuze van Feyenoord voor Giovanni. Positief verrast over het algemeen, dat wel, maar toch zeker onverwacht verrast. Ibrahim Affelay en Gregory van der Wiel bijvoorbeeld zagen het niet aankomen, net als Henk ten Cate en de mannen aan tafel bij Voetbal International. Ook Mario Been en Michael Mols spraken uit dat ze de meer ervaren Jean-Paul van Gastel een logischere keuze hadden gevonden, en dat ze eigenlijk überhaupt niet doorhadden dat Gio een serieuze ambitie had om hoofdcoach te worden.

Nou jongens, dan hebben jullie allemaal niet goed opgelet. Giovanni heeft zijn coaching ambitie namelijk heel duidelijk uitgesproken. Niet dat ik nou alles bijhoud wat Giovanni van Bronckhorst zegt, maar dat weet ik toevallig omdat hij dat ook in mijn eigen interviews vertelde. Al in 2012 zei Giovanni in de NUsport letterlijk dat hij ‘droomde over het trainerschap, net zoals hij vroeger droomde over profvoetballer worden’. Dus dit was gewoon een kwestie van tijd.

'Zijn beste eigenschap noemt hij zelf zijn ‘trouw’. Giovanni is altijd op tijd en afspraak is afspraak'

Dus toen dacht ik; misschien is het handig als ik even bij elkaar sprokkel wat ik ooit nog meer aan Giovanni heb gevraagd. Dingen die mensen misschien nog niet weten als gratis snelcursus om de nieuwbakken trainer van Feyenoord beter te leren kennen. Handig toch? Komt ‘ie:

Carrière

Als voetballer is Giovanni het meest trots op zijn Champions League-beker die hij won met Barcelona.

Skills

Hij was volgens hem vooral een goede voetballer omdat hij altijd honderd procent gaf en goed voor zijn lichaam zorgde.

Goed 

Zijn beste eigenschap noemt hij zelf zijn ‘trouw’. Giovanni is altijd op tijd en afspraak is afspraak. Giovanni zal in zijn trainerscarrière naar eigen zeggen nooit ‘op de trein springen’.

Geld

Het eerste grote ding dat hij kocht met zijn eerste salaris was een keuken en een auto voor zijn ouders. Dat deed hij naar eigen zeggen ook omdat hij dan niet meer de afwas hoefde te doen.

'Giovanni is meer een billen- dan een borstenman'

Kleding

Giovanni houdt van kleding. Omdat hij een publiek figuur is, maar het is ook een beetje een hobby. Hij leest graag mode-magazines en koopt iets te veel op internet. Heeft een zwak voor horloges.

Liefde

Gio en zijn vrouw vonden elkaar op de middelbare school al leuk, maar toen waren ze te verlegen. Later zijn ze elkaar tegen gekomen op een housefeest, en hebben ze afgesproken. Ze zijn ruim twintig jaar samen en hebben twee kinderen.

Bad habits

Giovanni rookt niet, en heeft nooit drugs gebruikt, heeft geen tatoeages en geen strafblad. Wel laat hij zijn kleren overal slingeren.

Boos

Giovanni wordt hij niet snel boos, maar áls ‘ie boos is dan blijft hij dat wel een tijd en vergeet het ook niet meer. Hij houdt niet van mensen die te laat komen en van oneerlijkheid.

Tot slot

Giovanni heet liever Gio dan Giovanni, is meer een billen- dan een borstenman, leest liever een boek dan een E-reader, eet liever sushi dan patat, verkiest Van Persie boven Huntelaar en heeft liever champagne dan bier.

Zo. Nee hoor geen dank.

Delen: